C 2020 года пакет медуслуг и лекарств будет полностью оплачен государством – МОЗ

25.02.2019 14:26   -
Автор:
З 2020 року пакет медичних послуг та лікарських засобів на 100% буде оплачено державою. Таку заяву зробили в міністерстві охорони здоров"я України. Зазначається, що згідно з законом єдиним замовником медичних послуг і платником за їх надання виступить Національна служба здоров’я України.  
 
Уже з квітня 2019 року до НСЗУ перейде на адміністрування урядової програми «Доступні ліки». Найближчим часом буде прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Деякі питання реімбурсації», яка регулюватиме роботу програми реімбурсації, тобто відшкодування державою вартості лікарських засобів для лікування трьох соціально-важливих груп захворювань: серцево-судинних, бронхіальної астми і цукрового діабету ІІ типу. Програму було впроваджено у 2017 році для зменшення фінансового навантаження на пацієнтів та підвищення доступності ліків. За програмою можна отримати 258 препаратів, із них 64 — безоплатно. З переходом програми «Доступні ліки» в адміністрування НСЗУ відшкодування вартості лікарських засобів буде відбуватися за принципом «гроші йдуть за пацієнтом в аптеку.
 
Тобто Національна служба здоров"я України буде укладати договори з аптеками, так само як зараз укладає їх з медичними закладами первинної ланки. Планується, що лікар випише рецепт, аптека відпустить препарат пацієнтові, а НСЗУ відшкодує гроші за медикамент. У МОЗ зазначають, всі процеси, реєстрація фармації, укладання договорів та рецепти будуть в електронній формі.     
 
Усі ліки за програмою будуть виписуватися за допомогою електронного рецепта, який можна буде відпустити в будь-якій аптеці, що має договір із НСЗУ, незалежно від місця проживання пацієнта і місця роботи лікаря. Очікується, що перший електронний рецепт за урядовою програмою реімбурсації «Доступні ліки» буде виписано орієнтовно 1 квітня, а з квітня 2019 року за таким рецептом можна буде отримати ліки в будь-якій аптеці, яка уклала договір з НСЗУ.
 
Електронні рецепти на «Доступні ліки» матимуть право виписувати сімейні лікарі, педіатри та терапевти. Кожен з них повинен мати на своєму робочому місці комп’ютер з підключенням до Інтернету та відповідним програмним забезпеченням для виписування електронних рецептів, про це мають подбати керівники медичних закладів, зазначають у МОЗ. Також лікарі повинні мати навички роботи з програмним забезпеченням для виписування електронних рецептів уже в березні цього року.