Бутылка водки – 70 гривен: подорожание уже с 1 марта

01.03.2016 16:15   -
Автор:

З 1 березня в Україні підвищується ряд тарифів і акцизів, це призведе до подорожчання світла і горілки. Так, за 1 кіловат електроенергии доведеться платити мінімум 57 копійок. Максимум – на гривню більше. Вартість залежатиме від кількості спожитиго ресурсу. А от вогняна вода коштуватиме мінімум 70 гривень за півлітрову пляшку. Зросте вартість й інших горілчаних напоїв, які продаються з акцизною маркою.

Акцизний збір на алкоголь з 1 березня:
– на горілку – до 105,8 грн. за 1 літр 100% спирту (в 1,5 рази);
– на пиво – до 2,48 грн за літр;
– на кріплені вина і вермути – 7,16 грн за 1 літр напою (в 2 рази);
– на ігристі вина – до 10,4 грн за 1 літр напою (в 2 рази).

Горілчані вироби подорожчають, адже зростає акциз на горілку. Тепер він коштуватиме майже 106 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту. Це в півтора рази дорожче, ніж до сьогодні. Акциз на пиво, вермути, кріплені та ігристі вина зросте вдвічі. І коштуватиме трохи більше 2-х, 7-ми і 10-ти гривень за літр напою відповідно

У харківських магазинах вартість горілки, пива та вина поки що залишилася незмінною. Адже на складах ще є товар, який купували за старою ціною. Однак найближчим часом, прогнозують експерти, підвищення все одно не уникнути  

Володимир Остапюк голова галузевої асоціації "Укргорілка"

Ціна в 70-75 гривень – мінімум, який покриває витрати і дає хоч якийсь прибуток по всьому ланцюжку від виробника до роздрібної точки. Якщо на полицях магазинів буде стояти продукція, нижче цього рівня ціни, це буде прямим підтвердженням того, що даний товар нелегальний. Взагалі, підвищуючи акциз на горілчані вироби, уряд підштовхує ринок алкоголю до подальшої тінізації.

Від підвищення акцизів уряд розраховував отримати додаткові 18 млрд грн. Натомість, наголошують експерти, частина населення просто відмовиться від якісних продуктів. Інші перейдують на сурогат та контрабанду. Отже, бюджет може очікувані акцизні мільярди так і не отримати. А люди – лише погіршать своє здоров"я.