Будут ли врачи выезжать на вызовы и что будет со “скорой”? Ответ Минздрава

30.03.2018 15:27   -
Автор:
У зв'язку з затвердженням нового порядку надання первинної медичної допомоги профільне Міністерство пояснило, чи будуть лікарі виїжджати на виклики до пацієнта. Коментар з'явився на офіційній сторінці відомства у Facebook.
 
Так, але рішення приймає лікар (терапевт, педіатр чи сімейний лікар), а не пацієнт чи працівники реєстратури. Люди, які насправді потребують консультації лікаря у себе вдома, не залишаться без допомоги. Пацієнт може подзвонити і записатись на прийом до лікаря або обґрунтувати потребу і викликати лікаря до себе додому, залишивши при цьому свої контактні дані. 
 
Лікар тепер матиме можливість передзвонити пацієнту і обговорити з ним його проблему, а також домовитись про час такого візиту. Раніше пацієнт самостійно здійснював оцінку свого стану або стану своєї дитини і приймав рішення дочекатися лікаря вдома. 
 
Зараз лікар на підставі інформації від пацієнта здійснюватиме оцінку ситуації і пропонуватиме пацієнту більш виважене рішення. У МОЗі зазначають, іноді стан пацієнта вимагатиме виклику швидкої, а не очікування, поки лікар "первинки" прийде до нього. Мова йде не про екстрену допомогу. Служба "швидкої" працюватиме у звичному режимі.
 
Раніше пацієнт і лікар спілкувалися через реєстратуру і стрічку в журналі. Тепер вони зможуть отримати доступ один до одного по телефону безпосередньо. У відомстві кажуть, що кожен пацієнт повинен розуміти, що коли лікар йде до нього додому, він не допомагає мінімум трьом іншим пацієнтам. Тому разом з лікарем вони телефоном будуть приймати рішення про необхідність візиту.