Буднi територiальних центрiв

22.03.2012 21:36   -
Автор:

Олена та Микола познайомились у теріторіальному центрі соціального обслуговування, що в ЧервонозаводськОму районі. З того часу часто зустрічаються і спілкуються саме тут.

Титр: Микола Сухоруков пенсіонер
Это и удовольствие здесь получишь и время проводишь, чтобы весело было.

Вони, як і десятки інших людей похилого віку, рятуються тут від самоти. В клубах активного довголіття танцюють і співають, займаються рукоділлям і влаштовують чаєпИття. Втім згадують і інші часи роботи терцентрів.     

Олена Фарісей пенсіонерка
 У нас  раньше было ещё лучше, тут раньше кормили нас.  Мы могли бесплатно подстричься, давали талоны на ремонт обуви.  Кому нужно часы ремонтировали, очки давали бесплатно. Много было услуг, в которых мы нуждались 

Це раніше, пояснює директор Департаменту праці та соціальної політики Лариса Болгова, у терцентрах обслуговувалися пенсіонери за оплату 5 відсотків від пенсії. Бажаючих, каже, булО дуже багато і такий підхід був правильний. Та за постановою ще минулого Уряду безкоштовне обслуговування отримують тільки інваліди, одинокі пенсіонери та ті, хто опинились в важкій життєвій ситуації. Для тих же хто має родичів, які здатні піклуватися про них, послуги – платні. Від трьох до п"ятдесятИ гривень.   

Олег Неговелов директор територіального центру соціального обслуговування Червонозаводського району м. Харкова
 В 2011 году спектр потребляемых платных услуг несколько расширился.  На сегодняшницй день услугами пользующихся большим спросом является покупка продуктов, медикаментов, ведение домашнего хозяйства, оплата коммунальных услуг.

Фахівці не приховують, утримувати територіальні центри складно, фінансування недостатньо, адже лЕвова частина коштів йде на виплату зарплатнІ соцпрацівникам.  

Лариса Болгова директор Департаменту праці та соціальної політики Харківської міськради
Расходы на заработную плату из 21,8 млн. грн. составили 20, 2 млн.  В 2012 году предусмотрено финансирование в размере около 20 млн. грн. с учётом роста зарплаты этих денег нам не хватит. Из 20-ти млн. – 8 млн. это дотпация из городского бюджета.

Втім за підсумками півріччя міськрада готова виділити додаткові кошти на територільні соццентри, зазначила Лариса Болгова. А тому, запевнила, ліквідовувати центри не будуть. Навпаки планують розширювати спектр надаваємих послуг і звернутися до профільного міністерства з проханням повернути таке буття терцентрам, яке в них було раніше.

Анжела Сушко, Євген Шинкаренко, Харьковские Известия.