БТІ більше не вправі реєструвати нерухоме майно

03.01.2013 18:19   -
Автор:

Зинаїда Логвиненко оформлює спадщину на квартиру. В державній службі жінка має зареєструвати право на володіння майном.

Зинаїда Логвиненко харків'янка

-Я пришла, сразу девочки объяснили, что нужно делать, какие заявления написать, квитанции на оплату дали, отнеслись по человечески, никто не футболил никуда, все очень хорошо.

На обслуговування клієнтів – мінімум часу. Робота державної служби організована таким чином, щоб не утворювались черги. Перш ніж підійти до віконця прийому-видачі документів, людину консультує держреєстратор.   

Людмила Сніжко державний реєстратор

-Формируем пакет документов для того, чтобы человек уже беспрепятственно мог подойти к окошку и уже не проверяя в окошке документы, человек мог их сдать и получить карточку приема, где будут указаны все документы, которые он сдал и непосредственно информацию, когда можно получить правовой документ, за которым он обратился в нашу службу.

До дві тисячі тринадцятого року в Україні за реєстрацію прав власності на нерухоме майно відповідало кілька підприєств – приватних та комунальних. З нового року це право закріплено виключно за державною реєстраційною службою. Така система, кажуть фахівці, має ряд переваг: мінімум інстанцій, менше довідок та фіксована плата за реєстрацію -  сто дев'ятнадцять гривень. І головне, всі дані про власників майна зберігаються у єдиній комп'ютерній базі, з найвищим рівнем захисту.

Олег Дробот начальник реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції

-На сегодняшний день функционирует единый реестр, в который по сути погрузли все реестры, которые действовали до 1 января 2013 года и каждое действие в данном реестре фиксируется, поэтому получение несанкционированной информации исключено.

Ті хто зареєстрували своє право власності до нового року, можуть не хвилюватися – перереєстрацію документів робити не треба.    
Їм пряма дорога до нотаріуса. Яких, з веденням нових норм реєстрації, наділили широкими правами. Відтепер, і оформлення власності, і засвідчення договорів купівлі-продажу – все у їх повноваженнях.

Михайло Гончаров юрист

-Это конечно же облегчение, создается единая регистрациолнная база, определяются уже четко определенные участники этого процесса: государственные регистраторы и нотариусы. В то же время БТИ в частности подготовки технических паспортов тоже осталась.

Що ж стосується земельних ділянок. То з нового року замість державного акту на землю українцям у реєстраційній службі видаватимуть свідоцтво на право власності. Тим, хто має держакт, отримувати документ нового зразка не потрібно. Строки реєстрації прав власності скоротилися і займатимуть не більше чотирнадцяти днів. А за рік цей термін планують зменшити до п'яти.

Олена Мітясова, Євген Дроботов, Харьковские Известия