Боротьба із ВІЛ/СНІДом виходить на новий рівень

26.11.2012 19:00   -
Автор:

Три пігулки зранку і три ввечері. У певний час. Щодня. Ось такий режим у Віри. Про свій статус вона дізналася ще тринадцять років тому, спеціальній терапії слідує чотири роки. Але саме це дозволяє жінці вести повноцінне життя. А ще завдяки пігулкам ВІЛ-позитивні можуть народжувати абсолютно здорових дітей.

Віра ВІЛ-позитивна

-Эта терапия дала мне возможность создать семью, мы живём с мужем, у нас дискардантная пара, он отрицательный, я положительная, и благодаря терапии мы живём вместе и даже планируем завести детей.

Але ці ліки з"явилися в Україні менше десяти років тому. До цього моменту ВІЛ-інфіковані просто гинули і ніщо не могло їм допомогти. Тепер ця хвороба змінила свій статус. З смертельної на хронічну. Зараз інфіковані можуть прожити стільки ж, як і не заражені. Також у порівнянні з минулим десятиліттям зараз ця проблема широко висвітлюється. Завдяки цьому люди більш свідомо підходять до засобів контрацепції.  Десять років тому до спеццентру перевіритись зверталися десять тисяч чоловік, тепер ця цифра виросла втричі, люди стали більш свідомими.

Катерина Задорожна завідувач амбулаторно-поліклінічного відділення Обласного центру профілактики і боротьби зі СНІДом

-Посещение нашего центра добровольное, в законе Украины прописано, что  у нас все обследования делаются добровольно, то есть мы видим, что в три раза повысилось желание людей обращаться к нам с разными целями – обследоваться, стать на учёт, наблюдаться, лечиться.

Медикаменти ВІЛінфіковані отримують безкоштовно. Єдина умова – знати про свій статус, стояти на обліку. Але зробити цей крок зачасту досить складно, кажуть хворі.

Віра ВІЛ-позитивна

-Очень тяжело, по себе знаю, бегала от врачей, пряталась, много лет, и любой человек, естественно боится узнав о своём статусе, боится стигмы, боится дискриминации, что узнают родственники, друзья, знакомые, выгонят с работы, начнётся давление.

Неабияку роль у цьому процесі відіграє інформація. Яка має формувати у громадськості толерантне ставлення до таких людей, яке мотивуватиме їх лікуватися.

Сергій Дмітрієв директор Харківського відділення Всеукраїнської мережі "Люди, які живуть з ВІЛ"

– ВИЧ-инфицированный правильно принимающий терапию, во-первых, он продлевает свою жизнь, второе – это безопасно для общества, потому что инфицироваться от человека, который принимает антиретровирусную терапию практически невозможно.

Наразі у Харкові мешкає майже дві з половиною тисячі ВІЛ-інфікованих людей, з них майже тисяча проходить терапію.

Анастасія Полякова, Сргій Перець, Харьковские Известия.