Борги за комунальні послуги під час війни. Що буде, якщо не платити?

27.08.2022 14:15   -

Під час дії воєнного стану в Україні оплата комунальних послуг громадянами відбувається за певним спрощенням. Адже матеріальний стан українців змінився. А що буде, якщо взагалі не сплачувати рахунки – розбирались кореспонденти Харьковских известий.

Оплата комунальних послуг в Україні під час воєнного стану відбувається за полегшеним варіантом. Адже, зараз, заборонено стягувати штрафи, а також пені за несплату комуналки. Втім, експерти наголошують, що це не означає, що можна взагалі нічого не оплачувати. Адже після завершення воєнного стану на боржників можуть очікувати неприємності. Згідно закону можуть: арештувати карткові рахунки через борги; стягнути майно через суд та виконавчу службу з ініціативи комунальних підприємств та записати до реєстру боржників. Тож, фахівці нагадують про важливість сплати комуналки у добровільному порядку по всій території держави.

ОЛЕГ ПОПЕНКО ЕКСПЕРТ З ПИТАНЬ ЖКГ
Водночас, я переконаний, що до пені та інших стягнень згодом потрібно буде повертатися. Особливо у тих регіонах, які не постраждали від окупації. Адже, не можна зараз зрівнювати споживача у Миколаєві чи Харкові та, наприклад, у Чернівцях. Це різні ситуації.

А ті, хто дійсно через фінансові труднощі не має можливості оплачувати комуналку можуть звернутися до комунального підприємства, яке надає вам послуги для реструктуризації боргу – це найпростіший і найефективніший метод. Крім того, є можливість оформити субсидію. А тим, у кого вона вже є, звертатись не потрібно – все перепризначається автоматично, наголошують в уряді.

ВІТАЛІЙ МУЗИЧЕНКО ЗАСТУПНИК МІНІСТРА СОЦПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Тим, хто одержував у минулому опалюваному сезоні субсидію, нікуди не потрібно звертатися. Але враховуючи те, що економічна ситуація сьогодні трошки відрізняється від того, що ми мали в минулі періоди, якась частина домогосподарств за рахунок того, що їхні доходи зменшилися, або вони втратили свої доходи, додатково потребуватиме житлових субсидій, такі люди можуть в будь-який момент, і тут ми звертаємо увагу, що краще це зробити до початку опалювального періоду, мають можливість звернутись та оформити житлові субсидії.

Заступник міністра наголошує, що у цьому опалювальному сезоні кардинального зростання тарифів не буде. Тож поки що планують, що діятимуть показники на рівні минулорічного сезону.

ВІТАЛІЙ МУЗИЧЕНКО ЗАСТУПНИК МІНІСТРА СОЦПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Урядом було прийнято рішення про те, що автоматично перепризначається субсидія без звернення громадян всім тим домогосподарствам, які отримували в минулому опалювальному періоді. Відповідно, на кінець минулого опалювального сезону ми мали майже 2,5 мільйона домогосподарств, які отримували субсидію. Ще 1,5 мільйона отримували такі чи інші пільги, такі як учасники бойових дій, “чорнобильці” тощо. Всі ці виплати було автоматично продовжено всім цим громадянам з урахуванням тих доходів і тарифів, які маємо сьогоднішній день.

До того ж, українцям потрібно бути готовим до того, що ціни на продукти до кінця року зростуть на третину. Так, за прогнозом Нацбанку інфляція споживчих цін сягатиме 30%. Наразі – вже є перетин позначки у двадцять відсотків. І у теперішній час, ціни на продукти зросли на третину. Але восени цінники на полицях магазинів будуть ще менш привабливими для українців. Найбільше зросте вартість імпортних товарів.