Борьба с туберкулезом. На Харьковщине создан специальный совет

24.07.2012 19:26   -
Автор:

Туберкульоз – виліковний. Але він вже давно перестав бути хворобою людей з соціального дна. Підчепити цю бактеріальну інфекцію може кожний. Тож щорічна флюорографія – не зайвий клопіт, а засіб попередження.

Вікторія:

-Рентгеновский снимок был плановый, ежегодный, вот так и обнаружили, по снимку.

Наразі на Харківщині поступово замінюють старі ренгенапарати на сучасні, плівкові. Вони менше опромінюють пацієнта. А ще по селищах області їздять пересувні флюорографи. Після знімку аби остаточно поставити діагноз потрібно провести певні аналізи. Саме такі дослідження раніше забирали багато часу і впливали на оперативність лікування. Сучасні ж апарати у п"ятнадцять разів пришвидшують діагностику. З майже двох місяців обстеження скоротилося до п*яти днів.

Тетяна Сенчева, головний лікар Харківського обласного протитуберкульозного диспансеру №1:

-Наша лаборатория одна из самых оснащённых и новых и считается лучшей по всей Украине. Мы ещё ожидаем прибытие двух аппаратов, которые ускорят определение микобактерий, ну и не только ускорят в днях, но и ещё ускорят определение вот этого химиорезистентного туберкулёза

Після обстеження розпочинають довготривале лікування. Пацієнти тубдиспансеру перебувають у закладі від трьох місяців до року. На деяких очікує операція. Нещодавно в операційній також зробили ремонт і встановили сучасну вентиляцію, яка підтримує необхідний мікроклімат у приміщенні.

Ігор Шурма ,заступник голови Харківської обласної державної адміністрації:

-У нас по домовленості буде реалізований ще один проект, ми виділили з обласного бюджету сто п*ятдесят тисяч гривень, ми зараз проектуємо витяжну вентиляцію в наших закладах, якщо до першого серпня буде готова докуметація, а вона вже фактично готова, нам змонтують вентиляційну систему вартістю один мільйон гривень.

Аби остаточно  вилікуватися від туберкульозу необхідно добре харчуватися, приймати ліки та дотримуватися графіку процедур. Та медики кажуть, все одно лише п*ятнадцять відсотків паціентів закінчує курс, деякі переривають його раніше, не кожен витримує тривалості. Аби вберегти себе від цієї хвороби необхідно також дотримуватися особистої гігієни та вести здоровий спосіб життя.

Анастасія Полякова, Євген Карпенко. Харьковские Известия.