Большинство подростков в Украине пробовали курить – статистика

28.10.2019 13:26   -
Автор:
Українські підлідки без особливих зусиль можуть придбати алкоголь, сигарети та наркотичні речовини. Про це свідчать результати дослідження, яке проводили в рамках міжнародного проекту "Європейське опитування учнів щодо вживання алкоголю та інших наркотичних речовин". Так, за статистикою більше 50% опитаних пробували палити. Ця шкідлива звичка  більш поширена серед юнаків – 56,2%, в порівнянні з 45,1% дівчат. А кожен восьмий підліток  вперше спробував курити в 14 років. І звичка розповсюджується не лише на тютюн, а й на кальян та електронні сигарети.
 
Ольга Балакірєва голова правління Українського інституту соціальних досліджень імені Олександра Яременка
 
Не зважаючи на те, що цей продукт не так давно прийшов в Україну, навіть для дівчат цей показник є досить високим, хоча хлопці є лідерами за цим показником. За останні 30 днів до моменту опитування кожен четвертий хлопець курив, і 15% курили електронні сигарети. Серед дівчат цей показник трохи менший. А щоденні курці становлять практично 19%. Ми повинні на це звертати увагу. 
 
Не краще ситуація із алкоголем, досвід вживання якого був у 86% підлітків. Серед причин, за якими юнаки та дівчата вживали спиртне,  назвали "поліпшення настрою", "отримання кайфу", схвалення іншими. Деякі підлитки пиячать, аби розібратися, за їхніми словами, із внутрішніми проблемами.
 
Ольга Балакірєва голова правління Українського інституту соціальних досліджень імені Олександра Яременка
 
Один з факторів вживання психоактивних речовин, – це їх доступність для підлітків. Показники в Україні дуже високі, зокрема, що стосується доступності алкогольних напоїв. Навіть міцні алкогольні напої, вартість яких збільшується кілька разів на рік, і продаж яких має контролюватися, також досить доступні. Майже третина говорить про те, що їм легко або дуже легко дістати такі напої. Незважаючи на потужні кампанії проти паління, і досить потужні їх результати, рівень доступності сигарет для підлітків залишається досить високим: практично кожен другий  не має з цим жодних проблем. 
 
Згідно досліджень кожен п'ятий підліток пробував наркотики.  Серед усіх опитаних юнаків та дівчат у віці 14-17 років 18% мали досвід вживання будь-яких наркотичних речовин. А 13% підлітків пробували марихуану у віці до 13 років. Спеціалісти відзначають, що в країні потрібно зменшувати рівень доступності алкоголю, сигарет і наркотичних речовин, а також розвивати соціологічні проекти для профілактики різних залежностей. У Харкові вже розпочалася масштабна кампанія по боротьбі із залежностями. Зокрема, по місту вже встановили інформаційні плакати проти наркотиків. Крім цього у телеграмі запустили чат-бот, спрямований на блокування каналів, що розповсюджують психотропні речовики. А за ініціативи міського голови Геннадія Кернеса днями навіть пройшли загальноміські батьківські збори, де обговорили шляхи вирішення цієї проблеми.