Больше зарабатываешь – больше платишь! Такова суть новой налоговой реформы

24.02.2020 13:50   -
Автор:
Нова податкова реформа пропонує податок на прибуток фізичних осіб знизити з 19,5 до 15%,  скасувати податок на прибуток і єдиний соціальний внесок, але збільшити податок на нерухомість і екологію. Ідея реформи проста – за експлуатацію ресурсів і розкіш  доведеться платити більше, за інвестиції і робочі місця – менше. Поки що офіційно обговорюється лише зниження ставки прибутку фізичних осіб. Простих українців це стосується таким чином: 
 
МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
 
Зараз, наприклад, з з/п у 20 тисяч грн. треба віддати державі 8,3 тис. грн. Якщо податок зменшиться до 15%, то  сума підрахунку складе 7,4 тис. грн. Різниця у 900 грн. Питання в тому, чи віддасть роботодавець ці гроші працівнику, витратить на створення нових робочих місць чи залишить у своєму кармані.
 
Переваги реформи полягають в тому, що роботодавці зможуть економити на відрахуваннях із зарплати і створити додаткові робочі місця, заощадити зможуть і українці, які мають додатковий офіційний заробіток. Але фінансові аналітики після попередніх підрахунків переймаються тим, що стануть меншими і надходження у бюджет:
 
МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
 
Якщо прибутки не зростуть, надходження у бюджет зменшаться до 83 млрд, тоді треба буде  компенсувати прогалину у 23 млдр підвищенням інших податків.
 
Скорегувати   наповнення державного бюджету  планують, розділивши податки  за принципом: більше заробляєш – більше платиш! Так звана прогресивна шкала податку на прибутки фізичних осіб діє  в 22 з 28 країн ЄС. І вже незабаром її планують впровадити і в Україні.
 
МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ 
 
Майже в половині країн ЄС діє ставка податку більше 40%. В 4 країнах більше 50%. В Україні ж всі сплачують 18% – і з мільона, і з 5 тисяч грн. За новими  правилами буде діяти лінійка від 18 до 54%.