Больницы, которые предоставляют специализированную медпомощь готовятся перейти на новый уровень работы

06.11.2019 13:30   -
Автор:
Лікарня швидкої та невідкладної допомоги – сьогодні один із найзатребуваніших медичних закладів, куди зачасту потрапляють пацієнти у важкому стані. Щороку в стаціонар звертається майже 60 тисяч хворих і потерпілих, проводиться понад 20 тисяч операцій. І тому ця лікарня в зоні особливої уваги міської влади, бо мова йде про здоров"я і життя людей. 
 
Алла Бобейко голова постійної комісії з питань соцзахисту і охорони здоров'я Харківської міськради 
 
Чувствуется такое постоянное динамическое развитие. Это сегодня тот уровень, который можно поставить, по требованиям, на самые высокие зарубежные стандарты, европейские, международные. Вот эту часть обеспечивает городской совет, мэрия, понимание Харьковского городского головы и мы, действительно лечебные учреждения, получаем достаточное финансирование. 
 
Так тільки в період з 2016 по 18-ий рік за кошти міського бюджету в лікарні швидкої допомоги було проведено капремонтів будівель і приміщень та інженерних мереж на суму понад 26 мільйонів гривень. Ще майже на 44 мільйони було придбано сучасного медичного обладнання. Натомість існують і такі питання, рішення яких залежить суто від держави, як то гідна зарплата лікарів і як наслідок недоукомлектованість штату працівників.  
 
Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення 
 
У вашій лікарні сконцентрувалися всі моменти, про які можна казати з одного боку в захваті, а з другого боку, співчуваючи людям, які тут працюють і навіть лікуються. Це також є проблеми і ми всі про них знаємо. З одного боку – це матеріально-технічна база, про яку ми завжди піклуємося і робимо все, щоби зробити якомога більше для цього закладу. Але, підвищити заробітню плату без рішення цього питання на національному рівні дуже важко.
 
Натомість, з наступного року, зазначають фахівці, ситуація повинна змінитися, як вже відбулося на первинному рівні медицини. Адже з 1 січня всі медичні спеціалізовані установи також перейдуть на модель фінансування Національної служби здоров’я. Заклади отримуватимуть оплату за надані медичні послуги в межах програми медичних гарантій. 
 
Тетяна Бакалова заступник директора Департаменту охорони здоров'я 
 
В контексті того, що ми всі йдемо в реформу всієї системи охорони здоров'я, то в лікарні будуть відбуватися також структурні зміни для того, щоби лікарня і далі могла відповідати тим вимогам, які перед нами ставить Міністерство охорони здоров'я і Національна служба здоров"я України. Станом на сьогодні – це одна з лікарень, яка відповідає багатопрофільності і в майбутньому має претендувати на лікарню інтенсивного лікування другого рівня.
 
Тож попереду ще триватиме робота з переходу на новий рівень. Разом з тим депутати постійної комісії з питань соцзахисту і охорони здоров'я Харківської міськради взяли до уваги всі проблемні питання лікарні щодо удосконлення її матеріально-технічної бази, а також забезпечення правопорядку. Так, зазначають, одним із перших кроків буде звернення до правоохоронців з проханням посилити охорону закладу і скоротити час доїзду поліції на виклики медиків.