Более 60 литров супа и борща, 70 кг разных гарниров и салатов. Чем кормят воспитанников школы №17

27.11.2019 13:43   -
Автор:
Щось доварюється, дорізається, а щось і досмажується. На кухні їдальні однієї з найбільших шкіл Київського району, що під номером 17, де навчається 1310 вихованців, останні приготування. Вже за півгодини кухарям доведеться нагодувати першу чергу малюків. А це 250 першоклашок. Ірина Попова відповідає за м'ясні та рибні страви. Щодня їй доводиться смажити щонайманше 300 котлет і це не говорячі про всі інші страви. Це і відбивні, смажені стегенця, міні-шашлички, філе відварне для тих, кому прописано дієтичне харчування.
 
Ірина Попова кухар
 
Я стараюсь, как дома готовлю так и здесь, это же дети, наши дети. Поэтому выкладываемся по полной, чтобы это было вкусно и аппетитно. Вообщем готовим как дома, по-домашнему. 
 
А от головний кухар Ольга Власенко вправно нарізає овочі для венегрету. Рецепт всім відомої страви – незмінний.
 
Ольга Власенко завідувачка шкільної їдальні
 
Отварные овощи – морковочка, бурячок, картошечка. Потом морковочку, вот с сахаром салат, салат из капусты. Вот этот заправленный, будем сейчас выдавать. Вот капусточку мы ещё нарезали. Ещё будет у нас тыква запечённая, будут яблочки запечённые. Мы каждый день даём фрукты – и мандаринки и апельсины. 
 
Всього різних салатів щодня у їдальні готується близько 70 кілограмів. Гарнірів таких як гречка, рис та картопля стільки ж. До цієї кількості ще слід добавити по 30 літрів борщу та супа. На солодке власна випічка – булочки.
 
Парасковія Чурілова кухар
 
Сегодня пирожки с капустой? С капустой и вишенками, с яблоком, с картошкой – все фарши. Сколько за смену приходится сделать пирожков? Ну пирожков штук 200 , с разными фаршами, если 4 фарша это по 50 пирожков. И всё съедают?! Дааа! Сейчас сами увидите, у нас много детей. 
 
І який же обід у шкільній ідальні без чаю чи кампоту.
 
Надія Без'язична кухар
 
Дети любят компот, очень. И он полезен потому что здесь фрукты, а они полезны для детей, а дети у нас маленькие. А какие фрукты, из чего компотик? Здесь и смородина есть и малина, и вишня есть. 
 
І ось коли все готове та столи накриті – заходять вони. Головні оцінювачі страв кухарів – школярі.
 
Катруся учениця 1 класу
 
Вкусно! Что нравиться? Всё! Прямо целую тарелку съедаешь? Ну не сильно полную, я не всю тарелку съедаю. Большие порции? Ну да! Потому что я на гимнастику хожу! 
 
Катруся учениця 1 класу
 
Сегодня рыбная котлета, капуста и гречка. Что больше нравится, вкусно приготовлено? Рыбная котлета. Чем она такая вкусная? Потому что рыбная. Всё съедаешь или оставляешь что-то?! Иногда, когда в меня не влазит – я оставляю, а когда влазит – не оставляю!
 
Ірина Касеко директор школи №17
 
Що зазначають батьки нашої школи, що їжа виходить дуже смачною, корисною та доброю. А в сучасних умовах нашої шкільної їдальні, коли у наших працівників є нове технологічне обладнання виходить і смачна їжа. І креативніше вони працюють. Наша батьківська громадськість, педагогічний колектив та учні звертаються зі словами вдячності до Харківського міського голови Геннадія Адольфовича Кернеса, що наші учні отримали такий новий та цікавий подарунок до першого вересня – це сучасна шкільна їдальня. 
 
Наталя Воробйова головний спеціаліст Департаменту освіти
 
Щоденно у місті безкоштовним харчуванням забезпечується понад 52 000 учнів 1-4 класів, понад 4 000 дітей пільгового контенгенту, це власне ті, які харчуються за бюджетні кошти. І діти 5-11 класів, які мають право абсолютно на вільний вибір обрати собі страви до смаку і придбати їх за власні кошти. Страви розроброблені відповідно до віку, до особливостей фізіологічних дітей. І якщо говорити про ціни, то вони, ви самі можете переконатися, що вони досить лояльні та доступні. І цікаве те, що дитина може обрати комплекс – це перша страва, гарнір, м'ясна, рибна страва інапій, чи просто першу страву. Тобто тут вибір дітей абсолютно ніхто не обмежує.