Более 20 тысяч жителей Харьковщины пользуются ID-картами

22.03.2017 15:43   -
Автор:
Більше двадцяти тисяч мешканців Харківщини вже мають та користуються ID-карткою. З них більше восьми із половиною тисяч видано лише з початку цього року, кажуть в міграційній службі. Такий попит пов'язаний зі змінами у країні, такими як очікування щонайшвидшого безвізу та поява можливості мандрувати до Туреччини, маючи при собі лише ID-картку. Більш того, каже молодь, цей документ зручніший, ніж паспорт старого зразку.
 
Ярослав Голосов оформлює ID-картку
 
Я с самого первого дня, когда услышал, что можно получить ID-паспорт, я захотел карточку. Потому что обычный паспорт может пожмакаться, или помяться. А этот положил в кошелёк и всё хорошо.
 
Для оформлення ID-картки для першого разу необхідно надати свідоцтво про народження, паспорти батьків, довідку про склад родини та ідентифікаційний код. Для тих, хто вже має паперовий паспорт, треба надати лише його та код, кажуть фахівці.
 
Гага Кікнадзе головний спеціаліст із зв’язків з громадськістю та ЗМІ ГУ ДМС України в Харківській області
 
Громадянин може звернутися до підрозділів ДМС України в Харківській області, за бажанням оформити собі ID-картку, або за необхідністю: втрата, пошкодження, вклеювання фото.
 
До картки вносяться всі особисті данні власника. На вбудованому чипі містяться відбитки пальців, електронний підпис, данні про дітей, громадський стан та прописка. Її, кажуть фахівці, вони підкріплюють паперовою довідкою, яку видають на руки. 
 
Лілія Міщенко начальник Київського райвідділу міграційної служби ГУ ДМС України в Харківській області
 
Якщо людина приходить до якоїсь установи, у нас зараз ще не всі підприємства та організації мають считывающее устройство. А у нас ще вимагають реєстрацію. І людина надає цей витяг.
 
Оформлення ID-паспорту для особи, яка отримує цей документ вперше, безоплатне. Для всіх інших українців послуга коштує двісті сімдесят дев'ять гривень. У планах урядовців вже незабаром зобов’язати всіх українців обміняти свій паперовий паспорт на ID-картку. 
 
Гага Кікнадзе головний спеціаліст із зв’язків з громадськістю та ЗМІ ГУ ДМС України в Харківській області
 
Потрібно розуміти, що це – процес, який буде відбуватися не один рік. І ми плануємо документувати ID-карткою всіх громадян України протягом 5 років. Просто у людини потім не буде вибору. От і все.