Блекаут у Німеччині. Діти  Харкова розповіли німцям про життя фронтового міста (відео)

23.01.2023 19:18   -

Подалі від війни та у безпеці. Саме так діти з Харкова та області провели свої зимові канікули у місті Хайденхайм, Німеччина. Три тижні школярі перебували у різдвяному мистецькому таборі, що організований творчою командою з Харкова спільно з німецькими партнерами.

Окрім відпочинку від життя в умовах війни, діти готували для європейського глядача програму вистав. Щоб наблизити місцевих до української культури та продемонстрували юні таланти Харкова. У творчу програму входили подекуди і веселі та комедійні епізоди, але головний фокус зробили на найважливішому – життя в Україні під час війни. І саме через творчість діти та дорослі висловили свою позицію стосовно агресії РФ та на деякий час занурили аудиторію у будні українців, які живуть в умовах повномасштабного нападу окупантів.

АНАСТАСІЯ ПАВЛЕНКО ІНІЦІАТОРКА ПРОЄКТУ, РЕЖИСЕРКА
Ми намагалися, все ж таки, розкрити тему війни і того, що відчувають наші діти. Тому однією із фішок цього концерту було занурення аудиторії, глядацької, у блекаут – це було зроблено для того, щоб місцеві жителі, німці, відчули те, що відчуваємо ми. Те, що відчувають наші діти, щоб вони стали трошки ближчими до цієї трагедії і розуміли, що це не просто привід для спілкування, або ще, що може бути гіршим, для жартів, а що це дійсно те з чим ми стикаємося кожного дня, з чим стикаються наші діти кожного дня.

Окрім репетицій та приготувань до фінального дійства, дітям підготували і різноманітну розважальну програму. Дорослі кажуть, робили все можливе, аби малеча набралась позитивних емоцій та незабутніх вражень. 

СВІТЛАНА ЛУЩ РЕЖИСЕРКА, СПІВЗАСНОВНИЦЯ АРТ-ПРОСТОРУ ДЛЯ ДІТЕЙ ТА ДОРОСЛИХ
У нас ще було дуже цікаве дозвілля. Ми з дітьми іздили у Ношвеншайн, у Альпи, до музею іграшок штайф, ще були у багатьох містах безлі Баденвюртендерг. Ми дивилися як німці святкують справжнє європейське різдво.

І ось довгоочікувана мить – виступ на сцені. Концертна програма поділена на дві частини: перша – це фольклорно-обрядове дійство на основі традицій та обрядів української культури, а друга  – естрадний концерт. Німецькі глядачі, кажуть, у захваті від таланту малюків. Тож у планах і надалі підтримувати українців та допомагати їх дітям.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ЯСМІН ГЛЕНЗЕЛЬ-САЙБОЛД ГОЛОВА ТА СПІВЗАСНОВНИЦЯ ОРГАНІЗАЦІЇ HEIDENHEIM-FUER-UKRAINE.DE E.V.
Я жодного разу у житті не бачила серед німецьких дітей, щоб за такий короткий термін було створено таке чудове сценічне дійство. Це особисто моя думка та думка усіх німецьких та українських гостей, які бачили вашу виставу. Я отримала дуже багато повідомлень та з багатьма людьми спілкувалася особисто після концерту. Усі отримали задоволення від вашого виступу.

СТЕФАН БЕНЦ ГОЛОВА NATURTHEATER HEIDENHEIM
Любі друзі з України! Ви вже вдруге у нас у Натуртеатрі. В першу чергу дуже сумно, чому ви вимушені тут бути, але ви неймовірна творча команда. Дуже дякую, що ви з’явились у нашому житті і ми маємо можливість вам допомагати. І в цей тяжкий час, ви маєте знати, що у вас дуже багато друзів по всьому світу і ви можете бути впевнені, що у Німеччині, у Хайденхайм, у Натуртеатрі у вас дуже багато друзів. Дуже дякую вам! Вам завжди тут раді.

ЕДУАРД МАРКЕР СПІВОРГАНІЗАТОР З НІМЕЦЬКОГО БОКУ, ІДЕЙНИЙ НАТХНЕННИК
Я не буду рассказывать о том, как я вас люблю, вы все это знаете. Я не буду рассказывать насколько меня цепляет, то что вы делаете. Для меня каждый раз неимоверные ощущения. Такую радость, какую я всегда испытываю, находясь среди вас, можно пересчитать на двух руках за всю жизнь мою. Поэтому, за это вам тоже огромное «спасибо», за вот эти чувства. Я просто преклоняюсь перед вами всеми.

ОСТАННІ НОВИНИ