Бюджетная децентрализация началась с нововведений в налоговом законодательстве

17.01.2015 22:03   -
Автор:

Місцеві бюджети повинні бути фінансово самостійними. Механізм реалізації права бюджетної автономії, необхідно чітко прописати у змінах до Бюджетного кодексу України, зазначають експерти.

Юрій Ганущак експерт Проекту Ради Європи

Класика місцевого самоврядування каже таке, що власні доходи ідуть на власні видатки. І класика кругом в Світі полягає в тому, що делеговані повноваження фактично зводяться до нуля.

Фінансова децентралізація передбачає розширення дохідних джерел, бази адміністрування та надання права органам місцевої влади самостійно регулювати розміри податків та зборів.

Сергій Марченко експерт Української асоціації районних та обласних рад по реформуванню державних фінансів

Ви у першу чергу маєте бути зацікавлені, щоб була справедливість. Щоб ви знали, що у Вас є сума коштів, на яку Ви можете розраховувати.

Керівники органів місцевого самоврядування різних рівнів очікують складнощів, адже у той час, коли розширюються повноваження, збільшується значною мірою і відповідальність.

Сергій Чернов голова Харківської обласної ради

 Дуже багато рішень повинні органи місцевого самоврядування, для того, щоб все це запрацювало, прийняти у себе на сесіях. Тобто, не чекати, що це буде прийнято десь на державному рівні – ні! Сьогодні мова йде про те, що це все навантаження лягло на органи місцевого самоврядування. )

Де є надходження до бюджету – там обов`язково існують податки. Уряд планує отримати до бюджету нинішнього року податкових надходжень у розмірі майже трьох сот шістдесяти шести мільярдів гривень. А це на сто один мільярд гривень більше, ніж за минулий рік. Таким чином, вважають парламентарії, наповниться державна казна. Ключові зміни, внесені до податкового законодавства України, вивчили в регіонах, зокрема на Харківщині.

Яна Чуб начальник інформаційного управління ГУ Міндоходів у Харківській області

К общегосударственным налогам относятся: налог на прибыль предприятий, налог на доходы физических лиц, налог на добавленную стоимость, акцизный налог, экологический налог, рентная плата, пошлина. К местным сборам относится 2 сбора: сбор за места для парковки транспортных средств и туристический сбор.

За новими нормами Податкового кодексу, запроваджено податок і на пенсійні виплати.

Інна Калюжна головний державний ревізор-інспектор ГУ Міндоходів у Харківській області

В 2015 году поставки 15% налогооблагается сумма пенсии свыше трех размеров минимальных заработных плат. То есть, пенсия свыше 3654 гривен будет налогооблагаться по ставке 15% самим пенсионным фондом.

Нововведення відбулися і в законодавстві по акцизному податку. Подорожчають тютюнові вироби, алкогольні напої, нафтопродукти і багато іншого, оскільки суттєво розширені переліки платників та підакцизних товарів.

Лариса Панаріна начальник відділу акцизного податку ГУ Міндоходів у Харківській області

Увеличились ставки акцизного налога. На сигареты без фильтра практически в 2-2.5 раза, нефтепродукты – это на 8-10%. На автомобили легковые – те, которые ввозятся на территорию Украины, практически в 2 раза. Мотоциклы, включая мопеды, тоже в 2 раза.

Розмір мінімальної зарплатні в цьому році становить тисячу двісті вісімнадцять гривень. Тож, найбільше від державних нововведень,- вважають експерти, страждатимуть малозабезпечені категорії населення.

Сергій Чернов голова Харківської обласної ради

Подавляющее большинство людей живет за чертой бедности и, безусловно, когда у тебя нет возможности прокормить семью и приобрести лекарства, то говорить сегодня о дополнительных налогах и взимании как бы с семьи, которая имеет очень скромный бюджет, дополнительных денег очень сложно.

Додатковий пакет змін до Бюджетного та Податкового кодексів Кабінет міністрів України повинен внести до Верховної Ради та остаточно ухвалити до п'ятнадцятого лютого поточного року.