Бюджет Министерства здравоохранения на 2020 год: главные приоритеты ведомства

06.11.2019 14:20   -
Автор:
У наступному році Міністерство охорони здоров'я планує збільшити фінансування різних  профільних програм, аби створити якісні умови для лікування пацієнтів та роботи медиків. Для цього у бюджет-2020 року закладеноо 113 мільярдів гривень. Так упродовж наступного року, за повідомленням відомства, система громадського здоров’я перейде на новий механізм стратегічної закупівлі послуг у цій сфері, зокрема, щодо імунопрофілактики та попередження неінфекційних хвороб. Двадцять з половиною мільйонів гривень у відомстві направлять на розробку освітніх програм та запровадження тематичних тренінгів як для пацієнтів, так і для медичного персоналу.
 
У 2020 році будуть організовані та проведені інформаційні кампанії, сформовані освітні матеріали для різних груп населення про основні фактори ризику неінфекційних захворювань – шкідливого впливу тютюну, надмірного вживання алкоголю, нездорового харчування та низької фізичної активності, пропагування здорового способу життя та профілактики неінфекційних захворювань.
 
Окремо бюджетом на наступний рік передбачено більше двохсот мільйонів гривень на фінансування послуг з супроводу та профілактики ВІЛ. До того ж, у відомстві повідомляють, що вже у квітні наступного року в Україні вперше запрацює Програма медичних гарантій, що включатиме в себе 6 видів медичної допомоги. МОЗ пояснює – це означатиме, що має запрацювати принцип «гроші йдуть за пацієнтом». Тобто він сам обирає собі фахівця. 
 
В проекті Державного бюджету, на програму медичних гарантій передбачено 72 мільярда гривень 
 
З них:
 
•на первинну медичну допомогу – 19 мільярдів гривень 
 
. •на безоплатне лікування мозкового інсульту – 912 мільйонів ;
 
•на безоплатне лікування інфаркту – 217 мільйонів;
 
•пологи –  майже 2 мільярди; 
 
•на безоплатну неонатальну допомогу – більшого одного мільярда гривень .
 
До того ж зазначають у МОЗ, у наступному році продовжиться розвиток системи екстреної медичної допомоги. На закупівлю автомобілей та навчання працівників цієї служби закладається  більше дев'ятиста мільйонів гривень. Ця сума дозволить регіонам закупити близько 470 нових автомобілів та обладнати 19 навчальних центрів.
 
Також в проекті Державного бюджету передбачені кошти на розбудову приймальних відділень у лікарнях, які є невід’ємною частиною надання екстреної медичної допомоги – 1 мільярд гривень. Орієнтовно, у наступному році планується посилити 25 приймальних відділень у лікарнях в усіх регіонах країни. Головна задача – врятувати якомога більше життів. 
 
У проекті Державного бюджету на 2020 рік також передбачено збільшення коштів за програмою «Лікування громадян України за кордоном» – до одного мільярда, що на 300 мільйонів більше, ніж у 2019 році.