Бюджет-2017: откуда чиновники планируют взять деньги?

20.09.2016 16:50   -
Автор:
Харківський "Турбоатом", "Електротяжмаш" та ще близько чотирьохсот інфраструктурних, промислових та енергетичних об'єктів. Масштабна приватизація, за прогнозами урядовців, має стартувати в Україні вже наступного місяця. Все заради поповпнення бюджету. В дві тисячі сімнадцятому урядовці планують виручити від приватизації быльше сімнадцяти мільярдів гривень. Кошти, кажуть експерти, владникам вкрай необхідні, адже в цілому бюджетний план – 2017 посадовці Кабміну розробили дуже оптимістичний. І гроші на фінансування обіцяних збільшених заробітних плат треба звідкись брати))
 
Сергій Беренда економіст
 
Добиться роста трехпроцентного роста ВВП, наверное, вряд ли можно в реальности. Статистически можно манипулировать показателями и на эти три процента выйти. Но в реальности я думаю, что один – два процента – это по плечу. Относительно доходной части бюджета, тут есть очень много вопросов, которые не являются железобетонными. Хотя заявляется, что бюджетный дефицит будет на уровне тех же трех процентов, но, вместе с тем, есть статьи, которые не гарантируют стопроцентного поступления дохода. 
 
Так само стовідсотковим джерелом прибутків не є і приватизація, впевнені експерти. Адже у дві тисячі шістнадцятому від продажу державних об'єктів теж планувалось виручити сімнадцять мільярдів сто мільйонів гривень. Втім, станом на сьогодні до бюджету надійшло лише шістдесят мільйонів. Та й ці кошти, впевнені експерти, на діло не підуть.
 
Юрій Ганущак директор Інститут розвитку територій
 
Что бы ни продали, все проедят. Пока у нас нет иммунитета, приватизация ничего не даст. Пока у нас не произошло реформы публичных финансов, я считаю это расточительством. Идет приватизация, провоцирует мультипликативный эффект: выкинули на пенсии и зарплаты – выросли цены. И все, и пошла инфляция. 
 
Втім, зазначають експерти, старт приватизації парламентарі дадуть раніше, ніж буде проведено реформу. Адже розпродаж об'єктів державної власності – одна з вимог Міжнародного валютного Фонду, виконання якої необхідне задля отримання чергового кредиту.