Безпека у Харкові – Ізраїль поділився власним досвідом захисту цивільних під час війни (відео)

23.08.2022 17:06   -

Серед питань, що обговорювались – медицина, освіта, та що найголовніше – безпека цивільного населення. Ізраїльська сторона розробила ряд рекомендацій для Харкова. Більше деталей у сюжеті кореспондентів Харьковских известий.

Безпека у Харкові під час війни – чи не найголовніше питання, яким займається муніципалітет. І от до мегаполісу приїхала делегація із ізраїльського міста Рішон ле Ціон для того, аби розповісти про власний досвід створення безпечних умов для населення під час обстрілів. Обговорювали питання із представниками муніципалітету, працівниками ДСНС та поліції аби максимально охопити всі профільні служби Харкова. Кількість руйнувань у Харкові, кажуть представники ізраїльської делегації, просто шокує – і досить багато по цивільній інфраструктурі.

МАКСИМ БАБИЦЬКИЙ ЗАСТУПНИК МЕРА МІСТА РІШОН ЛЕ ЦІОН – ІЗРАЇЛЬ

Сейчас я приехал в Харьков – я не был здесь ровно год – и я смотрю: от кого освобождают? что освобождают? От мирных жителей Харькова освобождают? От кого? Город русскоговорящий. Это страшно, когда я вижу все эти попадания в жилые дома. Говорят, что бьют только высокоточным оружием. Вот сразу вопрос, когда я вижу разрушенный дом жилой или общежитие. Одно из двух: или там что-то не понимают и недоговаривают и нет никакого высокоточного оружия или, если оно правда есть, то почему это высокоточное оружие било по жилому сектору. Специально? Сегодня я проезжал школу, которую разбомбили – кто там был – военные? Парк – военные? Детские аттракционы разбомбили. Это не объяснимо.

Саме тому ізраїльська сторона вирішила поділитись досвідом як убезпечити цивільне населення у нових реаліях війни. Та підготувала певні рекомендації, що саме потрібно робити людині під час обстрілів. Адже вважають, що підготовка до загрози повинна бути в першу чергу психологічна – що конкретно робити мирним в тій чи іншій ситуації і як довести це до автоматизму.

МАКСИМ БАБИЦЬКИЙ ЗАСТУПНИК МЕРА МІСТА РІШОН ЛЕ ЦІОН – ІЗРАЇЛЬ

Прежде всего психологически: говорить человеку что нужно делать и не объяснить почему – это так не работает. Человек услышал – вылетело из головы – всё. Поэтому, когда мы говорим людям, что делать во время обстрелов, нам нужно сделать так, чтобы они осознали почему это важно. Человек ко всему привыкает, к сожалению, к войне в том числе. И к сиренам в том числе. Когда человек будет на подсознательном уровне понимать, что звучит сирена – и он находится на улице: ему нужно сделать это, это и это. А если он в помещении – ему нужно сделать это, это, это. Этот человек начнёт реагировать на это.

Саме для цього у Ізраїлі розробили спеціальне тестування, що буде максимально адаптоване до Харкова та України. Відповівши на декілька питань, людина зрозуміє, як убезпечити себе та оточуючих.

МАКСИМ БАБИЦЬКИЙ ЗАСТУПНИК МЕРА МІСТА РІШОН ЛЕ ЦІОН – ІЗРАЇЛЬ

Человек, который пройдет этот тест, – он занимает 3 – максимум 5 минут, и тогда это заставит человека задуматься перед каждым действием, которое он нажимает, если ответ неправильный, объясняется почему неправильный. Вот таким образом человек поймёт на подсознательном уровне. Когда люди начнут автоматически правильно реагировать – они будут спасать свою жизнь.

Відповідні напрацювання будуть систематизувати всі профільні служби та департаменти Харкова. Саме тестування у майбутньому можуть розмістити у соціальних мережах для того, щоб навчити мирних правильним діям у разі небезпеки. Також, кажуть, будуть прислуховуватись і до інших порад від колег з Ізраїля.

ОЛЕКСАНДР ВОЛОБУЄВ НАЧАЛЬНИК ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДСНС УКРАЇНИ У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

В першу чергу звісно – це безпека для громадян: і захисні споруди, і навчання населення, обов’язкове виконання тих рекомендацій, які дає керівництво міста і керівництво країни – нам треба йти теж по цьому шляху. Багато з цих рекомендацій необхідно адаптувати і нам. Ми їх уже бачимо – і до цього треба йти.

Тим не менш, заходи, що необхідні для того аби люди були убезпечені під час обстрілів у Харкові продовжують проводити: триває облаштування бомбосховищ, координують роботу всіх служб та що не менш важливе – розробляють генеральний план відбудови Харкова. Де враховані укриття в місцях громадської інфраструктури – все для того, аби створити у місті максимально безпечні умови для населення.

ОЛЕКСАНДР НОВАК ПЕРШИЙ ЗАСТУПНИК ХАРКІВСЬКОГО МІСЬКОГО ГОЛОВИ

Мы провели инвентаризацию и сейчас создаем места укрытия, прежде всего у нас в жилых микрорайонах, в школах – очень важно. Для того, чтобы иметь безопасность у нас будет онлайн-обучение, но всё равно укрытия проходят сейчас аттестацию и оборудуются соответствующим образом. Мы готовимся к более серьезным мерам безопасности, которые были до сегодняшнего дня. И безусловно те рекомендации, которые мы посмотрели в виде тестов я прошу наш департамент, который занимается этим направлением их адаптировать под наши условия, и мы тогда доведем до жителей города Харькова, чтобы они могли проходить и выработать систему и понимать, как действовать по сути автоматически в ситуациях, которые связаны с безопасностью.

Марія Соловйова, Ігор Бескровний, Сергій Перець, Денис Рибалко та Світлана Бреус