«Безпечних місць не існує». Харків’ян рятувальники закликають не відвідувати кладовища

29.03.2023 18:59   -

Відвідувати кладовища Харкова – не варто через високий рівень мінної небезпеки. Про це заявили у профільному підприємстві. Із 17-ти міських цвинтарів – одне взагалі зачинене.

МИХАЙЛО МАСЛІЙ ГОЛОВНИЙ ІНЖЕНЕР КП «РИТУАЛ»
Найбільшу небезпеку на даний час складає 17-те кладовище. На якому прохід заборонено у зв’язку з тим, що 17 кладовищі були активні бойові дії. Тому можлива наявність вибухових предметів. Ми максимально інформуємо мешканців, що відвідування заборонене, але є випадки в наявності, що люди намагаються пройти на територію. Територія кладовища складає більше 70 гектарів, тому ми не в змозі охороняти територію для не допуску для відвідування кладовищ. Там більше 150 поховань було проізведено. Тому дуже велике прохання до проведення робіт зі знищення вибухових предметів, обстеження території – заборонений вхід на територію кладовища.

На час великодніх свят всі кладовища міста та області будуть під пильним контролем поліції. Рятувальники в свою чергу вкотре наголошують, що розмінування цвинтарів не проводилось, тому їх не варто відвідувати. Оскільки там можуть бути міни та різного роду вибухові предмети.

ЄВГЕН ВАСИЛЕНКО РЕЧНИК ГУ ДСНС УКРАЇНИ В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Хочемо звернутись до всіх мешканців міста та області з проханням, що слід утриматись від традиційних відвідувань кладовищ напередодні та під час пасхальних свят. Безпосередньо вчора на засіданні ради оборони було ухвалене це рішення про заборону відвідування кладовищ. Правоохоронними органами зазначено, що таких кладовищ є 786. Це зокрема території, які були деокуповані – території Харківської області. А також ті території та населені пункти, де велись активні бойові дії. Ворог проводив там інтенсивні обстріли, а також дистанційне мінування територій.

Взагалі ситуація з мінною небезпекою в регіоні дуже складна, кажуть спеціалісти. Ворог залишив і продовжує залишати дуже багато небезпечних для життя та здоров’я людини вибухових предметів: розтяжки, протитанкові та протипіхотні міни. Іншими словами все що тільки можна.

ЮЛІЯ ГОРЛЕНКО ФАХІВЕЦЬ ВІДДІЛУ НАВЧАННЯ РИЗИКАМ ТА ВЗАЄМОДІЇ З ГРОМАДСЬКІСТЮ З ПИТАНЬ ПРОТИМІННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МЦГРШР ДСНС УКРАЇНИ
Кожен з цих предметів це лишень невеличка частина того, що можна зустріти зараз у будь-якому місці. Тому що, на жаль, абсолютно безпечних місць не існує. На жаль це сувора, або правда. Чому ми вас хочемо застерегти, тому що боєприпасів зараз дуже велика кількість.
Є така небезпечна річ, дуже хитра і підступна як дистанційне мінування. Установка, яка розкидає боєприпаси може знаходитись на великій території . Ця відстань може сягати більше 120 кілометрів. Отже, будь-яке РСЗВ, наприклад, «Ураган» чи «Смерч» може знаходитись навіть на території сусідньої держави і може замінувати територію. Дуже велика кількість зараз розтяжок. Це тоненький дріт, волосина, який помітити ми не зможемо. Але призвести до детонації боєприпаси, що на неї встановлений, дуже легко.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Особливу загрозу для людини можуть принести так звані пелюстки, якими ворог дистанційно мінує території. Візуально їх помітити дуже важко, особливо навесні, коли підростає трава.

ЮЛІЯ ГОРЛЕНКО ФАХІВЕЦЬ ВІДДІЛУ НАВЧАННЯ РИЗИКАМ ТА ВЗАЄМОДІЇ З ГРОМАДСЬКІСТЮ З ПИТАНЬ ПРОТИМІННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МЦГРШР ДСНС УКРАЇНИ
Небезпека в тому, що по одній її не буває. Створює цілі мінні поля. Це означає, що, якщо ви десь побачили одну, то поруч їх мінімум 35, а максимум 10-12 тисяч. Це протипіхотна фугасна міна. Вибухає вона відразу, як і будь-який з цих боєприпасів як тільки людина призвела до детонації.

ОСТАННІ НОВИНИ