"Інфосіті" – інформаційно-аналітичний портал

Безконтактний скринінг температури та фейс-контроль у школах – запущено міський пілотний проект

В зв’язку з загрозую коронавірусної інфекції всі заклади освіти повинні дотримуватись рекомендацій МОЗ. Так, вхід до школи заборонений особам з ознаками гострої респіраторної хвороби  або температури вище 37,2. Тому при вході кожен має проходити температурний скринінг. 
 
Вимірювання температури кожному відвідувачеві градусником чи навіть безконтактним ручним пристроєм у таких багатолюдних закладах – процедура важка і займає багато часу. Тож, вивчаючи всі питання стосовно підготовки закладів освіти в умовах пандемії до нового навчального року, Харківський міський голова ухвалив рішення удосконалити систему температурного скринінгу .
 
Олександр Попов радник міського голови з питань інформаційних технологій
 
Геннадий Адольфович поручил изучить рынок устройств скрининга температуры для учебных заведений. Мы дали запросы разным интеграторам Украины, и вот уже в двух школах развернуты пилоты.
 
Ганна Жозе да Коста заступник директора Харківського ліцею №89
 
Вам знайоме відчуття, коли ви про щось мрієте і ваша мрія збувається?!! Так трапилось з нами. Ми все літо разом з батьками проводили моніторинг ринку та пошук грантів щодо пропозицій систем безконтактного контролю доступу зі скринінгом температури тіла. І так сталося що ми беремо участь у пілотному проекті під керівництвом Харківського міського голови Геннадія Кернеса, в якому збуваються наші мрії. 
 
У Харківському ліцеї номер 89 дана  система працює наступним чином: людина підходить на відстані метра або півметра до пристрою – таким чином ідентифікується особистість. Підносить руку до встроєного термометру, не  торкаючись його – і на екрані висвічуються показники. Вчителі, учні та технічний персонал внесені до бази данних.
 
Якщо до школи потрапляє стороння людина, пристрій обов’язково просигналізує про це.
 
Охорона реагує, і в залежності від ситуації – чи вносять особу у базу даних, чи забороняють пройти у приміщення. Інформація з пристрою автоматично і регулярно передається на сервер закладу і може зберігатися там необмежений час.
 
Харківська гімназія 116 стала другим навчальним закладом, який долучився до міського пілотного проекту з впровадження пристрою безконтактного скринінгу.
 
Для більш точного збору інформації для тестування у двох школах було обрано різні за технічними характеристиками системи. 
 
Олександр Попов радник міського голови з питань інформаційних технологій
 
В этом устройстве  такое же инфракрасное измерение, но не с руки, а с лица. То есть человек подходит, система его распознает и одновременно меряет температуру. Стоит камера специальная, которая это делает.
 
За умовами пілотного проекту пристрої встановлені і обслуговуються за рахунок фірм-підрядників.  Триватиме тестування протягом серпня і вересня. Після двох місяців експлуатації системи, зазначають у міськраді,  за результатами випробуваннь подібні  пристрої можуть бути  встановлені і в усіх інших школах Харкова.