Бесплатную диагностику обещает украинцам в следующем году Минздрав

06.11.2018 14:35   -
Автор:
В Міністерстві охорони здоров"я обіцяють низку змін в рамках впровадження реформи медичної галузі. Зокрема, з січня 2019-го року всі комунальні медзаклади, де працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри,  перейдуть на оплату за послуги згідно контрактів з Нацслужбою здоров'я. До речі на сьогодні вже майже 20 мільйонів українців уклали декларації на медичне обслуговування. Також з початку наступного року лікарі вже працюватимуть без паперів, бо перейдуть на електронний документообіг – це будуть цифрові медичні картки пацієнтів, рецепти, направлення до вузьких спеціалістів і лікарняні листи. Наступне нововведення – програма "Безкоштовна діагностика". Адже як зазначають у профільному міністерстві 80% пацієнтів для якісного з"ясування діагнозу потребують додаткових досліджень, аналізів і консультацій. І з впровадженням нової програми проходити такі обстеження як рентген, УЗД, мамографія, ехокардіографія серця та інші громадяни зможуть безоплатно. Послуги оплатить Національна служба здоров’я, на що Кабміном вже закладено у держбюджеті два мільярди гривень.  
 
Володимир Гройсман прем'єр-міністр України 
 
Ви прийшли до лікаря сімейного. Він каже – вам треба зробити УЗД та здати аналізи. Ви ідете в лікарню, вам кажуть – добровільні внески. Але ми це зруйнуємо це наступного року. В цьому бюджеті це передбачено. З 1 липня 2019 року, це вже закладено, пораховано, ми просто маємо цю систему провести до лікарень, і нам потрібен на це час, якщо ви прийшли до сімейного лікаря і вам дали направлення до вузького спеціаліста на обстеження, – УЗД, рентген, аналізи для вас будуть безкоштовні. За вас заплатить держава. Конкретно за кожного із вас, хто звернеться в лікарню. Але треба, щоб направляв сам лікар, а не було самозвернення. 
 
Як і у випадку з сімейними лікарями про те, що програма "Безкоштовна діагностика" вже в дії у тому чи іншому медзакладі інформуватимуть відповідні об"яви-наліпки, як то було у випадку з сімейними лікарями, коли стартував процес укладення декларацій. Ну а впровадити програму планують з другої половини 2019 року. А ще у тому ж 19-му – додаткову увагу приділятимуть службі надання екстреної медичної допомоги, кажуть, планують запровадити новий стандарт роботи цієї системи. Мова йде про переобладнання спецавтомобілів і навчання медичних працівників. Ще одним масштабним завданням, що стоїть перед Мінохорони здоров"я є розробка державної програми медичних гарантій, але це вже перспектива 2020 року.