Банкноти у 5, 10, 20 та 100 гривень вилучатимуть з обігу. На що їх замінять

12.10.2022 13:20   -

Банкноти 5, 10, 20 та 100 гривень поступово вилучатимуть з обігу. Це стосується лише грошових знаків 2003-2007 років, тобто попереднього покоління. У Нацбанку повідомили, що банкноти у 5 та 10 гривень замінюватимуться на монети зразка 2018 року, а “двадцятки” та “сотки” мінятимуть на паперові гроші нового покоління.

Головна мета такого рішення – підвищення якості готівки в обігу (зважаючи на зношеність банкнот попереднього покоління, які вже досить тривалий час перебувають в обігу), поліпшення готівкових розрахунків та їхньої зручності для населення. Поступова заміна банкнот попередніх поколінь на відповідні обігові монети та осучаснені банкноти підвищить захист і якість грошей та зробить розрахунки зручнішими для громадян.

Замінювати грошові знаки старого зразка на новий розпочнуть з наступного року. Сам перехід проводитимуть так: банки більше не видаватимуть такі банкноти, а Нацбанк не надсилатиме касам гроші попереднього покоління.

Як наслідок, потрапляючи в банки, банкноти попереднього покоління не будуть більше повертатися в обіг, а вилучатимуться з обігу та передаватимуться до Національного банку для подальшої утилізації. Проте такі банкноти залишаються дійсними платіжними засобами. Громадяни зможуть продовжувати ними розраховуватися без обмежень, їх не потрібно буде спеціально обмінювати.

У нацбанку вважають, що таким чином в обігу паперових банкнот у 5 та 10 гривень все одно ставатиме менше, вони поступово замінюватимуться на сріблясті монети. Те ж саме стосується і грошових знаків у двадцять та сто гривень. Їх з часом почнуть витісняти банкноти нового покоління, що матимуть ще й посилену систему захисту.