Банки будут округлять транзакции с использованием наличных денег

25.09.2019 14:22   -
Автор:
Національний банк України дозволив банкам заокруглювати транзакції з використанням готівки. Як повідомили на сайті регулятора, це рішення прийняте у зв’язку із вилученням з готівкового обігу монет дрібних номіналів. З 1 жовтня монети в 1,2 та 5 копійок втрачають платіжний статус і протягом наступних трьох років українці зможуть обміняти їх у відділеннях банків. Усі готівкові розрахунки мають здійснюватися банками в сумах, кратних найменшому номіналу грошових знаків національної валюти, що перебуває в обігу – 10 копійкам. Правила заокруглення не змінилися й банки використовуватимуть той самий алгоритм, що й магазини.
 
Заокруглення загальних у чеку сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) здійснюється за такими правилами:
 
– сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;
 
– сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок. 
 
Під час безготівкових розрахунків заокруглення не відбуватиметься.
 
А от у магазинах та закладах, що надають послуги округлювати загальні суми у чеках розпочали ще у липні минулого року. Тоді це дозволялося робити лише у тих випадках, коли у клієнта чи в торговій точці були відсутні дрібні монети.