Банки будут очень тщательно проверять своих клиентов

11.02.2019 14:54   -
Автор:
У Нацбанку наполягають аби фінустанови на постійній основі проводили жорсткий контроль клієнтів стосовно джерела їхніх доходів при покупці квартир, чи коштовних турів, чи предметів розкоші та автівок. Нагадуючи при цьому про дію відповідної постанови НБУ щодо здійснення банками фінансового моніторингу, метою якої є запобігання та протидія легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом. Тож звідки кошти на придбання дороговартісних речей та нерухомості – тепер перевірятимуть ретельніше, оцінюючи фінансовий стан клієнтів для виявлення ризиків. 
 
Правління Національного банку України ПОСТАНОВА №42
 
Банк з урахуванням ризик-орієнтованих підходів має здійснити документально підтверджену перевірку джерел походження коштів (активів) клієнта на підставі офіційних документів, належним чином засвідчених їх копій або інших джерел, якщо така інформація є публічною (відкритою). Результат такої перевірки має бути достатнім для визначення наявності/відсутності реально достатніх фінансових можливостей, розпорядження якими дає змогу проводити або ініціювати проведення фінансових операцій на відповідні суми. Для здійснення такої перевірки джерелом походження коштів фізичної особи може бути: заробітна плата, дохід, отриманий за реалізацію продукції, надані послуги, продаж майна, отримання спадку, отримання страхової суми за договором страхування, виграш у лотерею, набуття права на скарб, інші виплати відповідно до умов цивільноправового правочину (договору). 
 
І на будь-яке джерело доходів необхідно буде надати офіційний документ – довідку про свою високу зарплатню, що дозволяє зібрати необхідну суму для покупки, у разі якщо кошти запозичені то і довідку про їх походження самого позичальника, а у разі отримання дарчої – нотаріальне свідчення. Банки, які формально підходитимуть до виконання вимог законодавства в сфері фінансового моніторингу, в НБУ обіцяють штрафувати. І вже є прецеденти. З початку року під штрафні санкції потрапили три банки, один – отримав попередження посилити контроль і прискіпливіше перевіряти своїх клієнтів.