Бали для водіїв скасовані

14.05.2020 13:13   -
Автор:
Верховна Рада ухвалила закон, який скасовує штрафні бали за порушення правил дорожнього руху, зафіксованих в автоматичному режимі. Відтепер, ніяких попереджувальних балів: порушив – плати штраф грошима.
 
Даний законопроєкт  передбачає відміну стягнення  балів у якості адміністративного покарання, повідомляється на офіційному сайті відомства. Тепер всім водіям за кожне правопорушення доведеться відразу сплачувати штраф. Система штрафних балів повинна була почати діяти разом із запуском системи автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху. Передбачала вона нарахування кожному українському водію сто п’ятдесят балів щороку. Використовував би він їх за правопорушення,зафіксовані в автоматичному режимі замість штрафів. Тобто водії мали б право на три незначні порушення ПДР, за які з них зписувалось би по 50 балів. І лише після цього вступала б в дію відповідальність у вигляді реального штрафу. Та урядовці переглянули закон і постановили: скасувати нарахування балів.
 
«Подібна система нарахування штрафів діє у країнах Євросоюзу. Вона допускає скоєння водіями декількох дрібних правопорушень, однак відповідальність за кожне наступне порушення серйозно зростає. А система, яка б почала діяти в Україні  сприяла би збільшенню безвідповідальності і безкарності. Скасування штрафних балів по суті означає, що за кожне правопорушення власник, або зареєстрований "належний користувач" змушений буде платити штраф грошима.» 
 
Також Кабмін  дозволив таксистам користуватись смугою для громадського транспорту – їздити нею, висаджувати і забирати там пасажирів. Але нововведення стосуються лише офіційних перевізників. Автоюристи попереджають, замаскувати своє авто під таксі не вдасться.
 
«Рух автівок фіксується дорожніми камерами відеоспостереження. Тому, якщо ваш  автомобіль буде рухатись в смузі для громадського транспорту і його не буде знайдено в базі офіційних перевізників, на водія чекатиме штраф, який надійде йому по пошті.»
 
Цей законопроект набув чинності, але на практиці запрацює після початку роботи системи авто фіксації порушень, пояснюють урядовці. Планувалось це зробити першого травня, та через карантин старт системи перенесли на невизначений термін.