“Бабье лето” прошло. На этой неделе до 5 градусов мороза

28.10.2019 13:36   -
Автор:
Теплий період жовтневої погоди завершився минулими вихідними. Але "бабине літо", зазначають у Центральній геофізичній обсерваторії, і так досить довго радувало українців, хоча і не стало рекордним. Адже найдовшим у 21-му столітті воно було у 2018 році, коли тривало 14 днів. Цьогоріч вого було коротшим, бо його з"їли тумани, так і кажуть кліматологи. Крім того, вони ще й зпровокували чутки про накопичення в атмосфері забруднювальних речовин. Але значних перевищень, за данними ДСНС України, не зафіксовано.  
 
На території України утримується антициклонічний характер погоди, що зумовлює відсутність опадів, слабкий вітер, підвищення температури повітря від поверхні землі до висоти 700-800 м, відсутність вертикального перемішування повітря, густі тумани. Ці фактори сприяють накопиченню в приземному шарі забруднюючих речовин. Разом з тим, значного зростання рівнів забруднення повітря не спостерігається. Загалом, синоптична ситуація не відрізняється від аналогічних погодних умов у попередні роки, тому в Україні немає суттєвих підстав для стурбованості щодо стану повітря. 
 
За прогнозами Українського Гідрометцентру, подальші погодні умови на території України сприятимуть покращенню синоптичної ситуації. Але разом з тим прогнозують похолодання. Вже від початку цього тижня температура повітря почне поступово знижуватися і у Харкові. 
 
29 жовтня. Хмарно з проясненнями. Місцями по області туман. По місту: вночі невеликий дощ, вдень без опадів. Температура повітря: вночі 5-7° тепла, вдень 10-12°.
 
30 жовтня. Вночі 1-6° тепла, вдень 3-8°. Без істотних опадів. Вітер північно-західний, місцями пориви 15-20 м/с. 
 
 
А от останній день жовтня і перший день листопада відзначаться мінусовою температурою. У нічний час 0-5 морозу, вдень 1-6° тепла і без опадів. Що ж до вихідних, то за прогнозами Харківського гідрометцентру, буде так само сухо, вночі до 5-ти нижче нуля, а от вдень трохи потеплішає на відміну від попередніх плюс 4-9.