Аварии на тепломагистралях Харькова устраняли в круглосуточном режиме

27.02.2018 15:39   -
Автор:
Четвер, 22 лютого, вулиця Шатилівська. Шевченківський район. Субота, 24 лютого, вулиця Амосова. Немишлянський район. Того ж дня поблизу "Шарикопідшипникового заводу". Індустріальний район. Сильні морози і стара система тепломереж дала збій. Через пориви на тепломагістралях без опалення і гарячої води залишилися сотні харківських багатоповерхівок, соцустанови, школи, дитсадки та лікарні.
 
В результаті аварії по вулиці Шатилівській без теплопостачання залишилися 400 будинків аж двох районів: Київського та Шевченківського. З холодними батареями були і 5 шкіл, 4 дитячі садочки та 16 медустанов. Комунальники відразу стали до усунення проблеми. 
 
В'ячеслав Лебец головний інженер Шевченківської філії КП "Харківські теплові мережі" 
 
Работы организовано круглосуточно, то есть не бросается ни на один час. Вот мы сегодня весь день и всю ночь будем продолжать работать до полного восстановления отопления. 
 
Через аварію на тепломагістралі по вулиці Шатилівській навчання в пятницю відмінили. Таке рішення було ухвалив Департамент освіти. На місці пориву мереж був організований оперативний міський штаб. 
 
Ігор Терехов перший заступник Харківського міського голови
 
Необходимые материалы есть, людские и аварийные бригады сформированы. Люди относятся с пониманием. Действительно, мы понимаем неудобства для людей, как это в период похолодания остаться без тепла и горячей воды. Поэтому мы будем работать так чтобы был достигнут в максимально сжатые сроки результат – было запущено отопление, была возобновлена подача горячей воды. 
 
Ліквідувати аварію на тепломережах по вулиці Шатилівській вдалося у найкоротший термін. Проте вже наступного дня мережі не витримали у ще двох районах. Немишлянському та Індустріальному. Комунальники знову оперативно стали до роботи і аварію на двох проблемних ділянках вдалося ліквідувати.  
 
У понеділок учбовий процес в гімназії №14 Немишлянського району, що неподалік від місця пориву, почався без змін.  Хоча дітей на навчання прийшло трохи менше, зазанчають у закладі освіти. Скоріш за все батьки перестраховалися. Та даремно – кабінетах та коридорах було тепло.
 
Вадим учень гімназії №14
 
Хорошее отопление, тепло, всё здорово. Холодно ли, не остыло ли помещение?! Нет нормально, всё хорошо. 
 
Наталя Шкурапет директор гімназії №14
 
Действительно, ни учителя, ни дети не почувствовали, что что-то происходило.  Мы работаем в штатном режиме. У нас в среднем 20-21 градус тепла. Самое минимальное, это 18 градусов, это то что в пределах норм санитарных, которые приняты. Поэтому это действительно не ощущается.  
 
Окрему увагу міської влади під час проведення ремонтних робіт на тепломережах було приділено медичним установам. Особливо – міському перинатальному центру, який на час відключення опалення обігрівали за допомогою чотирьох теплових генераторів. Температура у палатах з малюками була не менше 25 градусів з позначкою плюс.
 
Завідувач відділення недоношених новонароджених міського перинатального центру Алла Томчук каже, попри турботи з боку міськлади та рятувальників, які привезли теплогенератори саме приміщення пристосовано до будь-яких екстренних випадків. По-перше, воно добре утеплено, тож охолонути не встигло. 
 
Алла Томчук завідувач відділення недоношених новонароджених міського перинатального центру
 
Мы всегда готовы к тому, что у нас может быть что-то связанное с понижением температуры. Это или погодные условия или ситуации связанные с отоплением – то тут мы всегда готовы. У нас всегда достаточное количество аппаратуры, которая специализированная для маловесных детей. 
 
Вікторія мати малюка
 
В палате было тепло благодаря обогреву всё было хорошо. Т.е. ребёнок не переохлаждался, если в том плане, что температура ниже 24 ниже не опускалась. 
 
Міські комунальники зробили все аби у максимально стислі терміни зробите неможливе та відновити теплопостачання у домівки городян.
 
Андрій Руденко заступник Харківського міського голови з питань житлово-комунального господарства 
 
Что касается тех порывов, которые были, тех течей и дефектов – они были устранены. Благодаря совместной работе "Водоканала" и "Теплосетей" двух районов. Все специалисты, которые были стянуты туда, работали двое суток. Все дефекты устранены. 
 
Проте в профільному КП "Харківські тепломережі" наголошують на тому, що лише регламентними роботами проблему не вирішити. 
 
Сергій Андрєєв директор КП "Харківські теплові мережі"
 
Реально, восстановить надежность теплоснабжения можно только заменой этих сетей. Состояние этих сетей мы знаем и поэтому 2 года назад, когда мы начинали работать с Мировым банком, мы эту трассу включили в реконструкцию, за счет инвестирования Мирового банка. На сегодняшний день мы имеем уже профинансированные и подготовленные проекты на реконструкцию сетей, общая протяженность сетей порядка 30 км. 
 
Перший етап, це буде заміна 10 кілометрів мережі на різних ділянках по місту. Для цього вже готується документація для проведення тендерів на виконання робіт. У цей перелік потрапить і відрізок 94 магістралі, саме тієї, де сталися пориви. Злагоджену роботу міських комунальників відзначили і в Уряді. Адже всі відновлювальні роботи у місті проводилися у складних умовах, наголосив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко. 
 
Геннадій Зубко міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 
 
Я би хотів окремо подякувати безпосередньо працівникам комунальних підприємств, так і КП ""Харківводоканал" і КП "ХТМ" за взагалі таку  відважну роботу, тому що варити труби -18, це абсолютно дуже складні речі. І пану Андрєєву окремо і разом з міською владою Харкова за таку роботу.