“Армія відновлення”: хто і на яких умовах буде служити (відео)

27.10.2022 13:53   -

В Україні все більше безробітних громадян залучаються до “Армії відновлення”, повідомили в уряді. Але за виконання суспільно корисних робіт обіцяють лише 6700 гривень на місяць.

ЮЛІЯ СВИРИДЕНКО ПЕРШИЙ ВІЦЕ-ПРЕМ’ЕР-МІНІСТР УКРАЇНИ
Через війну в країні очікується досить високий рівень безробіття – близько 30% за підсумками року, і це є серйозним викликом для держави. Тому Уряд розробив і запропонував механізм, за яким тимчасово безробітних можна залучати до виконання суспільно корисних робіт, в яких є потреба в регіонах.

За словами віце-прем’єр-міністра в Україні є дві армії. Перша захищає країну на фронті, а інша працює. Тобто, люди, які з різних причин залишились без роботи, зможуть пристати до лав “Армії відновлення” країни. Спектр завдань буде різним: від укріплення блок-постів чи вирубки дерев для формування окопів до догляду за літніми людьми.

ПЕРЕЛІК РОБІТ І ЗАВДАНЬ “АРМІЇ ВІДНОВЛЕННЯ”
– заготівля дров для військових та населення;
– розбір завалів та відновлення житлових будинків, інших приміщень, пошкоджених у результаті бойових дій;
– укріплення дамб;
– формування блок-постів;
– розчищення автомобільних доріг від завалів;
– розвантаження гуманітарної допомоги;
– облаштування підвальних приміщень у багатоповерхових будинках, школах під укриття;
– ремонтно-відновлювальні роботи у приміщеннях соціальної сфери;
– надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, людям з інвалідністю, людям літнього віку.

Організатором робіт має бути військове командування спільно з обласними військовими адміністраціями самостійно або з залученням органів виконавчої влади, зазначають в уряді.

ЮЛІЯ СВИРИДЕНКО ПЕРШИЙ ВІЦЕ-ПРЕМ’ЕР-МІНІСТР УКРАЇНИ
До робіт залучатимуться всі працездатні особи, зокрема, зареєстровані безробітні та внутрішньо переміщені особи, які не мають обмежень за станом здоров’я. При цьому безробітні отримуватимуть оплату за роботу в розмірі не нижче мінімальної зарплати (6700 грн), що в більшості випадків є вищим, ніж допомога з безробіття. З учасниками таких робіт укладатимуться строкові трудові договори відповідно до Кодексу законів про працю України.

На сьогодні суспільно корисні роботи вже запроваджені на Сумщині та Чернігівщині. Таким чином, за даними служби зайнятості, у Сумській області до “Армії відновлення” долучились майже 400 українців. В Чернігівській – 78 людей.