Археологічні розкопки

13.08.2012 12:18   -
Автор:

 

Селище Новоселівка Нововодолазського району. Четверта ранку. Археологічна ескпедиція розпочинає кропітку роботу. Сантиметр за сантиметром землі знімають у пошуках історичних цікавинок. У хід ідуть лопатки, щітки, металошукач. Наразі науковці досліджують тут зольники та господарчі ями. За однією з версій – це звичайні смітники тамтешнього населення скіфів. За іншою – їх пов"язують з культами та жертвоприношеннями. Знахідки, кажуть архіологи – відповідні.

Анастасія Полякова кореспондент

– Ось такі знахідки характерні для господарчих ям скіфів. кістки тварин та елементи побуту, яким понад дві з половиною тисяч років. можливо в наступному році тут розташують експонати майбутнього музею, а поряд відновлять доісторичний будинок скіфів.

Єдина проблема – земля, на якій ведуться роботи, приватна. Після повного закнічення пошукової експедиції спочатку планувалося продовжити видобуток піску – розробку кар’єра. Але в управлінні культури кажуть, наполягатимуть на створенні тут музея. Для цього є усі умови. Зараз ведуть переговори з власником ділянки.
Дмитро Кузнєцов начальник управління культури і туризма

– Здесь реальные артефакты, есть заинтересованность органов власти, чтобы не оставить его наедине с этим проектом, поэтому изначальное его не то чтобы согласие, а не возражение, то мы обладая некими аргументами, мы уже будем дальше с ним общаться на предмет создания здесь туристического объекта.

А показати в цьому музеї і справді буде що. Глиняні хлібці, різні статуетки у вигляді тварин. Цікавинки тут можна знайти чи не на кожному кроці – ось наприклад такий накінечник стріли побачили у грунті неозброєним оком, без допомоги металошукача.

Ірина Голубєва директор Слобожанської археологічної служби

– Он втульчатій, вот ві видите, что там отверстие сюда вставлялось деревянное древко, натягивалась тетива и стрелялось в цель – в человека или в животное.

Після цього усі знахідки відчищають від землі, відмивають, а тоді відправляють на вивчення до Харкова. Та спочатку фотографують.

Артем Зібалов учасник археологічної експедиції

– Когда встречаются вот такие скопления керамики или костей, их стараются зафиксировать как было, как лежало, полностью их зачищаем, стараемся ни в коем случае их не пошевелить.

Все це дає можливість археологам скласти загальну картину з життя скіфів, дізнатися про їхні звички та традиції. За самі помешкання скіфів поки не бралися. Там, кажуть науковці, має бути ще більше цікавих знахідок. Все це і може стати головною експозицією майбутнього музею.

Анастасія Полякова, Євген Карпенко «Харьковские Известия»