Антимонопольный комитет берет под контроль строительство

24.04.2012 17:47   -
Автор:

Собівартість доступного житла може зменшитися, а його обсяги зростуть, якщо під час будівництва кожен з учасників процесу не буде заважати один одному, впевнені у антимонопольному комітеті. Як налагодити роботу у будівельній галузі фахівціі обговорювали під час всеукраїнської Інтернет конференції. Найбільше питань у будівельників до енергетиків. На думку учасників конференції, підрозділи обленерго, виставляють завищені вимоги та необґрунтовані технічні умови, що в свою чергу відбивається на зростанні  вартості квадратних метрів.

 Анатолій Косолапов,  голова Харківського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України:

-Надаються додаткові вимоги при наданні технічних умов для підключення відповідних життєзабеспечуваючих  мереж будинків і відповідно ті додаткові умови вони перекладаються на плечі інвестора у тому числі і фізичних осіб

У антимонопольному комітеті розуміють, що електроенергія, вода та інші мережі повинні підключатися до будинків згідно відповідних норм безпеки, але деякі технічні умови в Україні, на думку фахівців, вже застарілі, або надаються без урахування місцевих особливостей, тож потребують зміни на законодавчому рівні. З цим погоджуються і будівельники.  

Валерій Вереітінов,  керівник компанії забудовника:

-Необоснованные технические условия если их проанализировать мы можем увидеть ситуацию. Стоит допустим три объекта разных фирм и выдаются тех условия  и все тянут кабеля, почему не обобщить, не минимизировать как-то

У державному бюджеті на цей рік передбачено двісті мільйонів гривень на програму Доступне житло. Планується, що десять відсотків від цієї суми піде на Харківську область. Саме у Харкові, за два роки існування державної програми, отримали квартири вже близько ста родин. Тож для тих, хто потребує покращення житлових умов побудують ще триста п"ятдесят соціальних квартир. Фінансову підтримку харків’янам при купівлі житла надасть і держава, і міський бюджет. Але ціна за квадратний метр для багатьох городян так і залишається не підйомною. Тому не тільки забудовники, а і всі хто бажає купити квартиру чекають не тільки на зменшення собівартості будівництва житла, а і на збільшення обсягів державної іпотеки та відновлення кредитування під державні гарантії.

Андрій Соловйов, Євгеній Дроботов, Харьковские Известия.