Антибіотики за електронним рецептом – у МОЗ контрюватимуть раціональне використання протимікробних перепаратів

23.11.2020 15:24   -
Автор:
Кількість госпіталізованих на коронавірус зростає, однак, у профільному міністрстві заспокоюють, місць у лікарнях країни для хворих вистачає, бо відведені для ковідних пацієнтів ліжка заповнені лише наполовину. Тож підстав для паніки, кажуть немає, а ствердження, які з"являються у соцмережах про начебто тотальну нестачу ліжок для інфікованих, називають не інакше як фейком. 
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я України 
 
Кількість ліжок, які відведені під лікування хворих на COVID-19 в Україні складає 53445, це цілком по країні. При цьому в лікарнях зараз перебуває 27792 пацієнти. Ви бачете, що заповненість на сьогодні складає 52%. Отже, ситуація, хочу підкреслити, повністю контрольована від початку і до кінця. Зараз наші можливості, те, що ми підрахували, ми зможемо збільшити кількість майже до 90 тисяч – це 50% всіх ліжок, які є в нас в країні, щоби були відведені під COVID-19.  
 
За словами очильника відомства, головне, щоби вистачало медиків для надання пацієнтам меддопомоги. Адже кількість коронавірусних хворих і надалі збільшується. За минулу добу додалося ще майже 11 тисяч нових інфікованих. Як і раніше, медики радять не займаися самолікуванням і при перших ознаках недуги звертатися до лікаря. Крім того, через збільшення використання антибіотиків, яке фіксується протягом останніх двох місяців, МОЗ зараз працює над тим, аби їхній продаж в аптеках відбувався тільки за електронними рецептами.   
 
Ігор Іващенко заступник міністра охорони здоров’я України
 
04.57. Передбачається, шо протягом найближчого часу близько 9 тисяч аптечних закладів зможуть виписувати рецепт саме в електронній формі. Близько 1054 найменувань торгових антибіотиків будуть додані до такої можливості, що вцілому дозволить Міністерству охорони здоров’я забезпечити раціональний відпуск і раціональне використання протимікробних лікарських засобів. 
 
Таким чином МОЗ планує посилити контроль відпуску антибіотиків в аптеках, бо, кажуть, саме за допомоги електронного рецепту, який фіксується в системі, можна буде чітко прослідкувати яким лікарем він виписаний, чи потрібно було його взагалі виписувати і чи був ефект від такого лікування.