Акциз 100 євро за 1000 літрів палива – як це позначиться на вартості пального (відео)

17.08.2022 13:18   -

В Україні планують повернути податки на автомобільне паливо. Збір прибрали ще на початку війни, і зараз Кабмін пропонує замість нульової ставки встановити акциз 100 євро за 1000 літрів. Відповідний законопроект вже зареєстрований на сайті Верховної Ради. Детальніше дивіться у матеріалі кореспондентів Харьковских известий.

ОЛЕКСАНДР КУРБАКОВ МІНІСТР ІНФРАСТРУКТУРИ УКРАЇНИ

Наша пропозиція була і підтримана Урядом – це запровадження акцизних ставок на бензин і дизель на рівні 100 євро. Нагадаю, що до війни було 213 і майже 140 євро відповідно. Тобто було більше, ми запроваджуємо акциз частково, не втому обсязі який був.

За розрахунками профільного міністерства ініціатива принесе бюджету близько двох-трьох мільярдів гривень на місяць. До того ж ціна на пальне стабілізується: на рівні п’ятдесяти –п’ятдесяти дві гривні за літр – це А-95; і п’ятдесят одна – п’ятдесят три гривні за літр – дизпаливо.

ОЛЕКСАНДР КУРБАКОВ МІНІСТР ІНФРАСТРУКТУРИ УКРАЇНИ

Ми розраховуємо, що зараз ціна на світових ринках продовжує падати, підвищення акцизу частково, не в тому обсязі, яким було до війни. Я взагалі сподіваюсь, що і на дизель і на бензин або не буде взагалі змін роздрібних цін. І гравці ринку, їх аналітики підтверджують це. Якщо така тенденція зберігається або буде незначне, тобто в межах похибки.

Так само, кажуть у профільному міністерстві, повернуть акциз і на газ: бутан, ізобутан, зріджений газ та інші різновиди нафтопродуктів. При цьому, наголошують в уряді, ПДВ залишають на рівні семи відсотків, як було ухвалено раніше. Так само у найближчий час не будуть підвищувати акциз на паливо на рівень, що встановлений в країнах ЄС.

ОЛЕКСАНДР КУРБАКОВ МІНІСТР ІНФРАСТРУКТУРИ УКРАЇНИ

Підвищення рівня акцизів до Європейського, до європейських мінімальних рівнів я сподіваюсь, що відбудеться не так скоро, тому що ми розуміємо прекрасно, що зараз наскільки важко і людям і бізнесу, тому ми тут балансували повернення розміром акцизу до такого рівня ми намагаємось повернути, щоб це не відчули люди і не відчув бізнес.

Коли саме почне діяти цей акциз залежатиме від того, коли буде ухвалений законопроект народними депутатами України. У міністерстві розраховують на вересень-жовтень цього року.

Марія Соловйова та Олексій Муравйов