Агресія коронавірусу. Кількість важкохворих на COVID-19 зростає – МОЗ

10.08.2020 13:22   -
Автор:
Мінохорони здоров'я щодня звітує що продовжує нарощувати потужності по боротьбі з коронавірусом, втім хворих тільки більшає. Останній тиждень рівень захворюваності становить понад тисяча нових випадків COVID-19 на добу. Разом з тим, фахівці відмічають, що зростає рівень госпіталізацій, а це тільки важкохворі пацієнти, яким необхідна медична допомога виключно в умовах стаціонару. От і у неділю було доправлено рекордну кількість пацієнтів і це в той час, коли у вихідні таких госпіталізацій, як правило, меншає.  
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я України 
 
Можемо констатувати, і я про це говорю протягом двох місяців, що ми не можемо легковажно ставитися до COVID-19 і він набирає обертів. Ми це бачимо по кількості людей, яких виявляємо кожного дня і головне зростає кількість людей, які ми госпіталізуємо. Я хочу нагадати, що госпіталізуються тільки ті пацієнти, які мають важкий перебіг хвороби і яким потрібен кисень. І це дуже тривожні сигнали і тривожна ситуація.
 
Тому у МОЗ розпочали відкривати лікарні другої хвилі, а це додаткових 10 тисяч ліжок. І відкриватимуть їх спершу в тих регіонах де, медзаклади, що визначені для прийому хворих на COVID-19, вже заповнені більш ніж на 50%.   
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я України 
 
Ці лікарні другої хвилі мають 851 реанімаційне ліжко, 1442 апарати ШВЛ. Окрім того суттєво збільшно кількість ліжок до яких підведено кисеь і ми і далі продовжуємо це робити. Але в той же час ви повинні розуміти, що це збільшення не може бути безмежним, саме тому ми говоримо про дотримання правил. 
 
Разом з тим, у Мінохорони здоров'я обіцяють нарощувати темпи тестувань. Якщо у квітні, їх кількість складала 200 на добу, то зараз вже майже 15 тисяч і це ще не межа, зазначає очильник відомства. Бо окрім закупок за кошти держбюджету, МОЗ за програмою Світового банку планує придбати обладнання та один мільйон 200 тисяч систем для ПЛР-діагностики для лабораторних центрів, що суттєво збільшить їхні потужності. Втім масово тестування проводитися не буде. Не будуть на передодні нового навчального року і тестувати всіх вчителів, у МОЗ, кажуть, немає потреби. Зазначають, що лабораторні дослідження призначаються тільки у разі наявності симптомів коронавірусної інфекції або якщо був контакт із вже хворим на COVID-19.