Аграрии Харьковщины просят о помощи. Руководители области помогать не спешат

01.08.2014 18:31   -
Автор:

Аграрії Харківщини завжди демонстрували гарні результати під час жнив. І цей рік не став виключення. Вже намолотили понад два з половиною мільйони тон зерна. Та от продавати свій товар сільгоспвиробники вимушені за мізерною ціною, каже керівник агрофірми Василь Коган.

Василь Колган директор агрофірми

Это цена выживания. Т.е. мы не развалимся, но мы развиваться не будем. Сейчас – 1700-2100 классная пшеница. А в прошлом году какая была? В прошлом году: классная пшеница была 1850 – 2000. Но на остальное же была цена другая, бензин же и солярка была почти в 2 раза дешевле.

Щоб хоч трохи заробити, аграрії вимушені притримувати зерно у засіках, сподіваючись на поступове підвищення ціни. Та все одно: основний врожай продають зараз. Бо треба і зарплати видати працівникам, і розплатитися по кредитах. Цю позику сільгоспвиробникам дають під величезні відсотки. Аби їх розмір переглянули аграрії вже не раз зверталися до керманичів.

Іван Глянь директор агропромислового підприємства

Кредитування в 26-25% – це дуже не вигідна така ситуація. Тому що, що таке віддати 26% річних. Це дуже, занадто дорого.

Переглянути просять аграрії і закон про видобуток природних надр. Бо щоб користуватися водою, сільгоспвиробники повинні отримати ліцензію. Її вартість – понад чотириста тисяч гривень.

Іван Глянь агропромислового підприємства

Тваринництво записано, хто його там, коли прописували закон, воно пішло у промислову сферу. Воно як промислова сфера. І от – стоїть. А воно ж треба законотворцю тепер же доробить і вичеркнути, щоб можна було отримувати дозвіл. Точніше, дозвіл треба отримувати, а ліцензію – не бажано це, щоб у нас була ліцензія.

Та поки ці зміни до закону переглядати державні керманичі не планують, повідомив аграріям заступник міністра аграрної політики та продовольства України Андрій Дикун. Так само поки не дав він відповіді сільгоспвиробникам на питання про ціни на зерно. На зустрічі із урядовцем також обговорили проблемну реалізації молока.

Андрій Дикун заступник міністра аграрної політики та продовольства України

На сьогодняшній день російський ринок повністю закритий, росіяни не беруть ні грама молока з України. Тобто ми маємо в надлишку мільйон тон молока. Ви бачите, що ринок російський закрився, а ціна на молоко не падає. То по наших прогнозах десь через тиждень-два ціна навіть повинна рости. Не багато, але на копійок 20-30.

Вихід – лише відкрити для українських сільгоспвиробників європейські ринки.

Андрій Дикун заступник міністра аграрної політики та продовольства України

Можно робити масло, сир, сухе молоко і відправляти до Європи, але є одне "але" – у нас немає законів. Для того, щоб українська молочна продукція пішла в Європу, треба прийняти 3 закони: про корми, про ідентифікацію, і про безпечнсть харчових продуктів.

Коли ці закони нарешті ухвалять, заступник міністра чіткої відповіді не дав. Мовляв, усе залежить від парламентарів. Аграрії ж кажуть, це треба робити якомога швидше. Інакше надлишок молока в Україні збільшуватиметься і надалі, а сільгоспвиробники зазнаватимуть збитків.