Агентствам по трудоустройству запретят брать деньги с украинцев

08.11.2019 14:34   -
Автор:
В Україні хочуть змусити посередників працювати за рахунок роботодавців, а не заробітчан. У парламенті з'явилась така законодавча ініціатива. У пояснювальній записі йдеться про те, що із шукачів роботи беруть гроші за майбутнє працевлаштування, а потім компанія-посередник зникає. А якщо заборонити стягувати будь-яку плату — комісійні чи гонорар, то й шахраїв не буде. 
 
З прийняттям законопроекту український трудовий мігрант більше не буде сплачувати гроші компанії – посереднику за вакансію. На компанії-порушники буде накладатися штраф (2-5 тис неоподатковуваних мінімумів). В українському суспільстві швидко розповсюдиться інформація, що сплачувати за вакансії за кордоном гроші не можна і ті, хто порушуватимуть цю норму, все одно швидко втратять прибутки. 
 
Якщо компанія – посередник погано працюватиме, брехатиме  про вакансії та умови роботи – тоді не отримуватиме від роботодавця свою оплату. Тож саме тому, вважають автори законопроекту, підвищиться якість надання послуг для населення компаніями – посередниками.  Однак експерти кажуть – питання можна вирішити іншим шляхом.
 
Якби ж народні обранці дійсно мали намір подбати про легальне працевлаштування заробітчан, то могли б створити конкуренцію, поклавши на Державну службу зайнятості обов’язок допомагати українцям у пошуку роботи за кордоном. І можна було б заробляти додаткові кошти для бюджету, стягуючи кошти з іноземних роботодавців, якщо, як стверджують автори, це нормальна європейська практика.