Абітурієнти 2021 року зможуть зараховуватися до вишу онлайн

16.10.2020 13:13   -
Автор:
Вступ до вишу у 2021 році проводитимуть онлайн. Міністерство освіти та науки затвердило умови прийму до вищих навчальних закладів на наступний рік. У відомстві заявили, що вступну компанію запланували на липень. 
 
Сергій Шкарлет т.в.о. міністра освіти і науки України
 
Оскільки ще не відомо, як буде розвиватися ситуація з поширенням коронавірусу, майже всі вступники зможуть подавати заяви на вступ в електронному вигляді. Для реєстрації електронного кабінету необхідно мати хоча б один сертифікат ЗНО та документ про повну загальну середню освіту, виготовлений в Україні з використанням фотополімерних технологій. Ми також плануємо зробити можливим подання документів на зарахування дистанційно: безпосередньо через електронний кабінет вступника з використанням електронного підпису. 
 
Також для вступу на спеціальності гуманітарного та соціологічного напрямку обов'язковим залишиться ЗНО з української мови та літератури, для інших же спеціальностей можна складати тестування лише з української мови. А сертифікати з української мови та літератури 2018-2020 років можна буде використовувати для вступу на всі спеціальності. Крім того, у 2021 році збільшено перелік предметів ЗНО, що можна використовувати як третій конкурсний предмет.
 
Міністерство освіти та науки 
 
Встановлено обмеження кількості заяв, які вступник зможе подати на небюджетні конкурсні пропозиції (контракт) – загалом не більш ніж 30 заяв. Крім того, для уникнення  непорозумінь із наданням рекомендацій на контракт, заяви тих вступників, які зараховані на бюджет, будуть автоматично виключені на всі інші конкурсні пропозиції за винятком випадків, коли вступник сам виявить бажання їх залишити (якщо планує навчатися більш ніж за однією освітньою програмою, більш ніж в одному закладі освіті тощо).
 
А от щодо магістрів. Їм потрібно буде здавати для вступу іспит з іноземної мови, при чому для кожної спеціальності. Проте дійсними вважатимуть й результати 2018-2020 років.