500 лічильників холодної води вже встановлено в багатоповерхівках Харкова

04.11.2020 12:05   -
Автор:
На сьогодні у Харкові встановлено більше п’ятиста приладів обліку холодної води. Відповідно до чинного законодавства України, наявність загальних лічильників у будинках, де мешкають більше двох абонентів, є обов'язковим. За підрахунками експертів, подекуди втрати води у багатоповерхівках становлять 10%, які за рік перетворюються у мільйонні збитки. У Харкові сім з половиною тисяч будинків, з них 6 тисяч 500 підпорядковуються підприємству «Жилкомсервис», і тисячею опікуються ОСББ або кооперативи. КП «Харківводоканал» за рахунок міського бюджету виконує роботи з встановлення приладів обліку у комунальних будівлях. В першу чергу, обслуговуються ті, в яких найбільша кількість споживачів, розповідає спеціаліст водоканалу.
 
Валерій Харлан начальник управління з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем КП «Харківводоканал»
 
Департаментом нашего водосбыта определяются дома, в которых мы будем устанавливать домовые приборы учета. Делается проектная документация, выясняем какие нужны запчасти, завозятся материалы. Как правило, прибор устанавливаем в течение двух дней, чтобы минимализировать отключения людей.
 
Наразі роботи тривають за адресою: проспект Перемоги, 70. Валерій Харлан зазначає, показники загальних лічильників холодної води, що встановлюються в основному у підвальних приміщеннях будинку, будуть враховуватися при обчисленні нарахувань за спожиті послуги водопостачання. Порядок розподілу обсягів спожитих послуг між споживачами визначено законодавчо, а саме різниця між показаннями загальнобудинкових лічильників і особистих водомірів, буде розподілятися між споживачами. Це призведе до скорочення неврахованих втрат води, а відповідно і прозорості тарифу на послуги підприємства.
 
Валерій Харлан начальник управління з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем КП «Харківводоканал»
 
То есть водоканал должен понимать все свои затраты и планировать все свои затраты – сколько ему необходимо затрачивать на доставку воды в квартиру потребителя. А потребитель, в свою очередь, – они ведь тоже есть разные, к сожалению. Люди, которые следят, которые заинтересованы, и у них нет средств на установку в квартире, и нет льгот, по которым городская власть им установит счетчик, так вот, эти люди будут понимать, сколько они израсходуют воды. Мы свою очередь, прежде чем установить прибор учета, наводим на внутридомовых системах порядок.
 
Тобто ліквідуються та попереджаються всі протікання, пошкодження. І лише тоді встановлюються загальні прилади обліку холодної води, пояснює працівник водоканалу. За його словами, до кінця року КП «Харківводоканал» планує встановити  у багатоповерхівках міста ще 26 таких приладів обліку.