50 лет ВЛКСМ – в проспект Единства, а 50 лет СССР – в проспект Соборности. “Харьковская топонимическая группа” разработала “декоммунизационный” проект.

16.08.2015 09:25   -
Автор:

Проспект п’ятдесятиріччя ВЛКСМ перейменувати на проспект Єдності, п’ятдесятиріччя СРСР – у Соборності, а проспект Леніна – у проспект науки.  Такі ідеї щодо зміни назв об’єктів, що підпадають під закон про декомунізацію пропонує «Харківська топонімічна група». За її підрахунками в Харкові двісті вісімдесят один об’єкт, який потребує перейменування – це і станції метро, і назви парків, вулиць та цілих районів.

Марія Тахтаулова  координатор проекту "Харківська топонімічна група"

Дзержинський пропонується на Павлопільский район. Жовтневий – на Новобаварський, також є думка щодо Квітницького або Гончарівського району. Далі: Комінтернівський – Балашовський, Ленінський – Холодногірський, або Лисогірський. Орджонікідзевський – Роганський, Фрунзенський – Немишлянський, а от Червонозаводський – також є думка, що треба повернути Петинсько-Журавлівський, або ж, якщо одним словом, це Індустріальний.

Пропонує група змінити і назви станцій метро. Радянську перейменувати на Площу Конституції, Метробудівників імені Ващенка – просто на метробудівників, Радянської армії – на Армійську, Пролетарську – на Зелений гай. Назви метро в "Топонімічній групі" обирали переважно за назвами визначних об’єктів, які знаходяться неподалік. Обираючи назви вулиць, керувалися принципом повернення історичних назв. Не використовували тільки імена імперських діячів. Таку логіку і такий проект змін вже ухвалив Український інститут національної пам'яті. Свої пропозиції, топонімічна група передасть до міськради на ухвалення.