400 детей Слобожанщины померяются знаниями с детьми из 80 стран мира

06.04.2018 13:55   -
Автор:
На скільки готові українські учні до повноцінного життя в сучасному суспільстві відповідно до міжнародних стандартів?  Що впливає на ефективність освіти в країні?  Це одні з головних завдань, які ставить перед собою  програма міжнародного оцінювання учнів – PISA 
 
Олександр Сидоренко директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти
 
За всі роки існування України ми вперше виходимо на панель порівняння якості знань наших дітей і з іншими дітьми світу. Це 80 країн, в тому числі ми, у квітні місяці у нас братиме участь 400 дітей. Таких порівнянь у нас ще не було. І вийти на фон 80 країн світу це надзвичайно відповідально.
 
Дослідження PISA здійснюється в три етапи. Під час підготовчого – відбувається переклад та адаптація тестових матеріалів, а також анкет для опитування учнів та адміністрацій навчальних закладів. Пілотний – це апробація завдань і вже в основний  період проводиться тестування і підготовка міжнародного та національного звітів.
 
Олександр Сидоренко директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти
 
Це перевірка, оцінка точніше скажемо, уміння абітурієнта реально застосувати в реальному житті на реальній практиці  отримані ним знання у школі. Як він переломлює ці знання, як він сьогодні готовий використати їх для самореалізації, для реалізації своїх амбіцій, для підвищення рівня власної конкурентноспроможності. 
 
Школярів перевірятимуть на читацьку грамотність де потрібно продемонструвати здатність до широкого розуміння тексту та пошуку нової інформації. Також буде перевірено знання з математики та природничо-наукові. На Харківщині іспити проходитимуть з 17-го по 19 квітня. 400 дітей, які братимуть участь у тестуванні обирала організація економічного співробітництва і розвитку, за власною методикою. Ці школярі, представлятимуть села і міста, а також заклади освіти з різним рівнем акредитації. 
 
Олександр Сидоренко директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти
 
Найголовніша користь полягатиме в тому, що ми побачимо  на скільки наші 15-ти річні діти, а це доречі будуть діти тільки 15-ти річного віку. На скільки 15-ти річні діти в Україні, ідуть  скажімо так в одному ключі, водному напрямку з їхніми  ровесниками у країнах Європи і світу в плані підготовки до самостійного життя.