25% заробітної плати або 20% з пенсії – такі стягнення чекають на боржників комуналки

25.08.2020 13:50   -
Автор:
Є борг за комуналку – готуйся, вже в восени держава може почати зписувати чверть вашої зарплати на відшкодування заборгованості, або і зовсім арештувати житло. За борги зможуть забирати і частину пенсіїї. У Верховній раді зареєстрували відповідний законопроект.
 
У документі йдеться про удосконалення порядку погашення заборгованості споживачів зі сплати житлово-комунальних послуг. Передбачається реструктуризація боргу за відповідні послуги станом на 1 жовтня 2020 року з його виплатою протягом 5-ти років. Між боржником і постачальником послуги буде складено угоду про це. Урядовці зазначають, що загальна сума поточних платіжок і боргу на місяць не повинна перевищувати четверту частину зарплати.
 
Верховна Рада України
 
Працюватиме механізм наступним чином: в автоматичному режимі у боржника відраховуватимуть 25% з доходу  працездатних осіб і 20% з пенсіонерів. В суму відрахувань буде включатись реструктиризований максимум боргу, поділений на 60 місяців і комунальні платежі поточного місяця.
 
На боржників, які будуть ухилятися від сплати, автори законопроекту планують накладати такі ж санкції, як і на неплатників аліментів. Серед обмежень для боржників комуналки урядовці розглядають і такі: тимчасове позбавлення права виїзду за межі України, права керування транспортними засобами, права полювання і володіння вогнепальною і пневматичною зброєю. Рішення прийматимуться у судовому порядку в кожному окремому випадку. У Законопроекті передбачені санкції і для злісних неплатників:
 
Верховна Рада України
 
Якщо сума боргу за комунальні послуги перевищує показник, зазначений  у Законі, виконавчі служби можуть ініціювати стягнення за рахунок майна боржника  – житла, автомобіля тощо.
 
Закон набуде чинності після його ухвалення Верховною Радою  на наступний день після його оприлюднення. Наразі законопроект розглядається, йдеться на сайті відомства.