23 тысячи выпускников в этом году не смогут поступить в ВУЗ

12.05.2015 18:07   -
Автор:

На сьогоднішньому засіданні експертна комісія центру оцінювання якості освіти визначила поріг успішного складення ЗНО з української мови та літератури. Раніше він становив двадцять чотири тестових бали, а в цьому році його планувалось підняти до двадцяти п’яти. Та комісія своє рішення змінила.

Олександр Сидоренко директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти

Комісія експертна, яка засідала, була пряма трансляція, це дійсно було вперше в Україні, знизила цей бал до двадцяти двох. Це означає, що з української мови і літератури, кількість абітурієнтів, які не зможуть вступати до вищих навчальних закладів буде значно меншою, ніж вона була в попередні роки.

В Харківському центрі оцінювання якості освіти новий показник прохідного балу вважають заниженим, а збільшення кількості малоосвічених студентів явищем скоріш негативним, ніж позитивним. Та навіть при умові зменшення порогу успішного складення, процент тих, хто написав тести на занизькі бали залишається зависоким. Цього року приблизно вісім відсотків абітурієнтів, а це двадцять три тисячі осіб, провалили ЗНО з української мови та літератури.

Олександр Сидоренко директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти

Українська мова і література є обов’язковим предметом для всіх вищих навчальних закладів, якщо з неї не буде оцінки, відповідно, абітурієнт не зможе брати участь у конкурсному відборі на будь-яку спеціальність у вищих навчальних закладах. До яких, поки що, у цьому році відносяться технікуми і коледжі.

Тож без успішно складеного тесту з мови та літератури, випускники зможуть претендувати тільки на місце в професійно-технічному училищі.