2023 рік стане переможним, якщо Україна отримає достатньо зброї: коли очікувати контрнаступу ЗСУ

30.01.2023 16:50   -

Сучасні танки, далекобійні ракети та навіть літаки. Усе це партнери можуть надати Україні в найближчій перспективі. Аналітики вважають: якщо б ЗСУ отримали достатньо необхідної зброї раніше – змогли б звільнити більшу частину територій, що захопили росіяни. Наразі окупанти готуються на відновлення наступу. Але цього разу партнери обіцяють допомогти Україні відбити його та переломити хід війни.

Наразі Україна очікує на обіцяну зброю від партнерів. А напередодні президент Володимир Зеленський у своєму Телеграм-каналі запевнив, що 2023-й стане роком нашої перемоги. До того ж, планується пришвидшення постачання зброї та посилення співпраці із партнерами. Так, за даними Міноборони Німеччини, до кінця березня ЗСУ отримають перші танки «Leopard». Тоді ж ЗСУ завершАть і необхідну підготовку, аби навчитися ефективно ними користуватися. А міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що вже обговорюють із союзниками передачу бойових літаків та далекобійних ракет.

ОЛЕКСІЙ РЕЗНІКОВ МІНІСТР ОБОРОНИ УКРАЇНИ
Нам необхідно донести справжні аргументи та пояснити, як ми їх використовуватимемо й навіщо вони нам потрібні. Я дивлюся на це з оптимізмом. Системи HIMARS влітку були переломними, пізніше танки відіграватимуть цю роль, а потім перелом зроблять бойові літаки.

Україна просила в союзників танки, літаки й важку техніку від перших днів повномасштабного вторгнення рф. І тоді партнери ще вагалися щодо передачі такого озброєння. Як пояснюють деякі експерти, їхня позиція могла змінитися із двох причин: по-перше, восени минулого року ЗСУ довели, що здатні звільняти свої території, по-друге – обидві сторони готуються до великого наступу.

ІЗ ПОВІДОМЛЕННЯ АНАЛІТИКІВ АМЕРИКАНСЬКОГО ІНСТИТУТУ ВИВЧЕННЯ ВІЙНИ
Локалізовані атаки на Вугледар та населені пункти Донецької та Запорізької областей, мають на меті розосередити українські війська та створити умови для наступу росії на заході Луганської області. Росіяни мають намір провести кілька етапів наступальних дій, кульмінацією яких стане забезпечення безпеки кордонів Донецької та Луганської областей.

Аналітики вважають: якщо б наші захисники отримали зброю в необхідній кількості раніше – змогли б звільнити ще більше окупованих територій.

ІЗ ПОВІДОМЛЕННЯ АНАЛІТИКІВ АМЕРИКАНСЬКОГО ІНСТИТУТУ ВИВЧЕННЯ ВІЙНИ
У травні-червні, коли необхідність стала очевидною, Захід все ж таки не був готовий зробити це, коли почався український контрнаступ. Таким чином, українці не мали жодних гарантій того, що вони отримають заміну для систем озброєння, втрачених чи пошкоджених у ході нового контрнаступу, і тому, ймовірно, стали більш обережними у прийнятті рішень про початок та продовження контрнаступів після звільнення західної частини Херсонської області.

Через це, пояснюють експерти, війна стала позиційною, тоді як окупанти почали готуватися до відновлення наступу. Однак, переконані аналітики, підтримати Україну та допомогти їй пришвидшити переломити хід війни все ще не пізно – необхідно лише надати достатньо техніки, про яку просять ЗСУ.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Такої ж думки й начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов. В інтерв’ю польському новинному порталу «Wirtualna Polska» він заявив, що українці вже розвіяли міф про силу нібито «другої армії світу» та довели унікальність наших військових.

КИРИЛО БУДАНОВ НАЧАЛЬНИК ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ РОЗВІДКИ МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ
Перш за все, ми повинні звільнитися від думки про війну як про щось статичне, «заморожене» або постійне. Це помилка. На мою думку, це жива субстанція. Наш ворог, ми бачимо, змінюється і підлаштовується під ситуацію. Але я думаю, що ми, українці, допомогли світу розвіяти історії про непереможну російську армію. Повернуся до історії: за часів королеви Єлизавети І англійці розгромили в морі іспанський флот, Велику і Непереможну Армаду. Так само розгромимо «велику і непереможну» армію росії. Так само, як Давид переміг Голіафа.

Наразі ж події в Україні в Інституті вивчення війни поділяють на три етапи: наступ російської армії – із 24 лютого до 3 липня минулого року, широкомасштабні операції ЗСУ зі звільнення територій, що призупинилися 11 листопада, та позиційна війна, яка триває зараз.

ОСТАННІ НОВИНИ