2020 год в Украине будет годом медсестринства

23.12.2019 14:58   -
Автор:
Заохотити більше людей вчитися професії медсестри, збудувати таку систему розвитку медсестринства, за якої зростуть не лише зарплати, а й роль медсестер у лікувальному процесі, з тим, щоби вони мали більше повноважень і можливостей, а значить і відповідальності. Саме це за мету ставить Мінохорони здоров"я, оголосивши наступний рік в Україні – роком медсестринства. Бо на сьогодні, зазначають, ця професія в суспільстві, та навіть в медичному середовищі, залишається недооціненою. 
 
Зоряна Скалецька міністр охорони здоров’я України
 
Рік медсестринства, який ми оголошуємо в наступному 2020 році – це інструмент розбудови нового бачення медсестринства в Україні. Це включає в себе і питання освіти, і питання практики, і питання нової ролі медсестринства в лікувальному процесі і це питання і управління. Управління як в межах закладу, так і управління професією і лідерства в професії. Щоби ми розуміли, що медсестри в Україні – це гідна професія, котра на сьогодні повинна бути шановна і гідно оплачувана.
 
Система медсестринства в Україні, зазначають фахівці, потребує комплексного підходу і це не тільки покращення умов праці та підвищення зарплатні, а впершу чергу, вдосконалення освіти, наразі збільшення обов’язкової практичної підготовки на додипломному етапі, щоби фахівці після навчання почувалися впевнено і могли виконувати необхідні функції. Впровадження вищої освіти та наукових ступенів за спеціальністю "Медсестринство", бо лише в Україні і деяких пострадянських країнах медсестри не мають вищої освіти. Тож Мінохорони здоров'я планує створити так би мовити цІлу дорожню карту майже на 10 років з поетапним впровадженням європейських стандартів медсестринства.