200 мільйонів доларів іноземних інвестицій у Харків

11.12.2012 17:54   -
Автор:

Інвестиції, відкриття філіалів та представництв світових корпорації. Харків підбиває інвестиційні підсумки року. Протягом якого до Першої столиці завітали: Шел та Самсунг, Нестле та АйБіЕм. Всього в економіку міста залучено близько двох мільярдів доларів іноземних інвестицій. Більшість партнерів – з країн Євросоюзу. Чотири п’ятих капіталу прийшло з Франції, Кіпру, Великобританії та Бельгії. Останнім часом закордонний капітал зацікавили не тільки професійні робітники та ресурси регіону, а і його науковий потенціал та досвід харків’ян у впровадженні технічних винаходів.

Тетяна Чечетова-Терашвілі заступник директора департаменту – начальник управління підприємництва та дозвільних процедур Департаменту підприємництва та споживчого ринку
 
-Недавно инвестиционные проекты коммунальных предприятий Горсвет, Теплосети, Очиствод и Горлифт были представлены на коммунальном форуме «Диалог с экономикой» в городе Киеве. Где очень детальный интерес привлек проект нашего Горлифта – это диспетчеризация лифтов, международной корпорации Сименс, то есть их заинтересовали те разработки, которые есть у наших предприятий.

Як повідомила заступник директор департаменту, закордонні інвестори зацікавлені як у вкладанні коштів у місцеві проекти, так і в купівлі харківських технологій для впровадження їх в інших регіонів на рівні національного проекту.  

Михайло Добкін голова Харківської облдержадміністрації  

-Один из таких региональных проектов стал проект ай-ти парков, который уже обретает реальных инвесторов и вселяет уверенность в том, что скоро, ну скоро я вам скажу, это где-то ноябрь-декабрь 2013 года, у нас появится комплексная инфраструктура, для ускоренного развития высокодоходных ай-ти компаний. Там будет создан реальный бизнес-инкубатор, для подготовки и воплощения в жизнь тех проектов, которые будут реализовываться на территории этих парков.

Наразі на Слобожанщині реалізується десять національних проектів. Це більше ніж у будь-якому іншому регіоні. Серед них як комунальні: чисте місто та питна вода, так і направлені на розвиток сільгоспвиробництва, але найголовніші – це ті що пов’язані з високими технологіями, саме вони найбільш притаманні можливостям Харкова.

Василь Федюк директор Департаменту інвестиційної політики та регіонального розвитку Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами

-Харківщина має надзвичайно високий потенціал у сфері науки, тому проекти у сфері розвитку IT бізнесу будуть цікавими. Сюди вже приїжджали провідні світові компанії, переконаний, що найближчим часом бізнеси відкриватимуться у сфері IT, де можна використовувати ай-ті фахівців. І це ще один дуже цікавий напрямок.

І Перша столиця не збирається зупинятися на досягнутому. Згідно попередніх домовленостей з інвесторами, наступного року обсяги капіталовкладення у Харків становитимуть близько пів мільярди доларів, а у дві тисячі п’ятнадцятому можуть збільшитися ще вдвічі.

Андрій Соловйов, Ярослав Кононенко, Харьковские Известия.