20 станций муниципального проката велосипедов планируют открыть уже к концу августа в Харькове

20.07.2018 14:00   -
Автор:
Два роки переговорів і от у Харкові вже готовий проект "Муніципальний велопрокат". На практиці це буде не просто прокат двоколісного транспорту, це буде мережа локацій з повністю автоматизованою системою отримання велосипеда та оплати послуги.
 
Олексій Чубаров директор Департаменту у справах сім'ї, молоді та спорту
 
Постараемся ко Дню города сделать действительно долгожданный подарок харьковчанам в виде открытия станции с велопрокатом. Вот кто был в Европе – представляют как это происходит. То есть стоят велосипеды, при помощи карточки можно будет взять велосипед, проехаться и оставить его в другом месте. Ну, допустим, это будет расстояние от площади Конституции к Историческому музею или к оперному театру или к площади Свободы. 
 
Остап Буденкевич представник компанії-партнера 
 
Ви залишаєте свої базові контакти, тобто інформацію: прізвище, ім'я, стать, номер кредитної карточки, номер телефону. Ми вас валідуємо – ви купуєте абонемент. Тільки при такій умові ви зможете користуватися. За допомогою додатку ви скануєте QR код на велосипеді, система автоматично відмикає і ви можете його використовувати.
 
Локацій з велосипедами, в рамках пілотного проекту, встановлять 20, їх розмістять в найбільш жвавих місцях Харкова. І доступно буде 100 велосипедів. Остап Будинкевич зазначає, що це буде як альтернатива транспорту. 
 
Остап Буденкевич представник компанії-партнера 
 
Ми не плануємо пересаджувати всіх людей на велосипеди. Ми хочемо дати їм можливість комбінувати з приватним транспортом, з громадським транспортом. ви можете з Салтівки доїхати до найближчого хабу, до громадського транспорту, сісти на трамвай, тролейбус, доїхати до центру, знову взяти велосипед і поїхати по своїх справах. 
 
Протягом 5-6 років у Харкові планують встановити 120 станцій. Працюватимуть вони за трьома типами абонементів:  місячний, сезонний і разовий. 
 
Остап Буденкевич представник компанії-партнера 
 
Місячний абонемент є найбільш поширений та популярний. Він коштує 250 гривень в місяць, він дає можливість кожного дня використовувати одну годину прокату безкоштовно. Наступна поїздка тривалістю до півгодини часу буде коштувати 5 гривень. Мешканець не буде купувати абонемент, поки він не спробує. Тобто заставляти його купувати одразу за 250 гривень це неправильно. Відповідно ми залишили цю разову опцію. вона коштує 20 гривень півгодини.