19 листопада новий кримінально-процесуальний кодекс набуває чинності

15.11.2012 18:56   -
Автор:

Демократичний та прозорий. У новому кримінально-процесуальному кодексі прописані усі дрібниці судочинства, права, обов"язки та процедури. Так, права адвокатів та прокурорів зрівняються. А ще замість арешту використовуватимуть грошові застави. Також вводиться поняття домашнього арешту. Проведення допитів та засідання суду може проходити в режимі відео-конференції. Завдяки усьому цьому скорочується термін досудового слідства. Новий документ відповідає усім європейським вимогам судочинства і має числені перваги, кажуть фахівці. Та аби нововведення запрацювали необхідно було підготувати самих правоохоронців. Вони проходили тренінги, курси, семінари. Готували приміщення для проведення слідчих дій у режимі відео-конференцій. І оновлювали технічне забезпечення, комп"ютери. Адже тепер запроваджується єдиний реєстр справ.

Віктор Козицький начальник ГУ МВС України в Харківській області

-Если раньше следователи заполняли бумажные карточки  и приносили в сектора информационных технологий, а те уже обрабатывали в электронном виде, сейчас это уходит, будет абсолютно новая программа, когда следователь используя свой ключ. Он сразу необходимые документы вбивает в электронном виде в режиме он-лайн, они мгновенно поступают в Единый реестр.

Слідчі вже отримали понад шістсот електронних ключів, залишилося ще сотня. Вся система буде захищена від зламування, доступ до неї матимуть лише власники цих ключів.

Дмитро Узлов начальник управління інформаційно-аналітичного забезпечення

-Видеть чужие дела следователь не сможет, он будет видеть только в рамках того, в котором работает соответственно видеть и обобщать информацию может начальник следственного подразделения, ну опять таки в рамках его подчинения. Был довольно-таки серьезный разработчик этого программного обеспечения, это новый вид,  всё будет храниться на серверах генпрокуратуры.

Над створенням документу народні депутати, юристи працювали майже два роки. Переймали досвід Європейської спільноти. Потім законопроект ухвалила Верховна Рада. У травні новий кримінально-процесуальний кодекс підписав Президент України. І вже з двадцятого листопада судочинство проходитиме за новими правилами.

Анастасія Полякова, Ігор Луханін Харьковские Известия