150 потрощених шкіл. Як рік війни в Харкові вплинув на розвиток освіти та науки міста студентів (відео)

24.02.2023 11:45   -

Різною мірою в Харкові пошкоджено близько 150 шкіл. Зруйновані цілі корпуси, класи, лабораторії, бібліотеки. Такими є наслідки року війни. Але окупантам не вдалося зупинити розвиток освіти й науки в місті студентів. Попри потрощені будівлі, учні продовжували доводити, що Харків – залишається культурним та освіченим. А потрощені навчальні заклади – обов’язково відбудують, треба лише дочекатися перемоги України.

Школа. Місце дитинства, дружби, знань, мрій про майбутнє. Саме тут учителі розкривають потенціал та навички маленьких харків’ян, допомагають обрати улюблену професію та підтримують, коли ті роблять перші кроки в доросле життя. Та від початку повномасштабної війни харківські школи стали чи не найпопулярнішою мішенню для російських ракет. Немає жодного району, де всі навчальні заклади залишилися вцілілими.

Однією з перших у Харкові зруйнували 134-ту школу. До війни важко було б повірити, що вона стане одним із ключових місць в обороні Харкова та точкою ганьби для російської армії.

Зранку 27 лютого окупанти змогли прорвати оборону Харкова й захопили школу в Київському районі. Як потім згадували українські захисники, це був елітний російський спецназ – професійні війська, снайпери, які чекали на підкріплення. Але допомога їм так і не знадобилася. Ворог був повністю розбитий, Харків – звільнений.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Зруйновані корпуси, обладнання, лабораторії, знищені класи, навчальні матеріали та підручники. Окупанти прагнуть будь-якою ціною позбавити дітей можливості навчатися.

ТЕТЯНА НЕСТЕРЕНКО ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА ШКОЛИ З НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНОЇ РОБОТИ
О п’ятій ранку сталося потрапляння біля нашого навчального закладу ворожої ракети.

НАТАЛІЯ ВЧИТЕЛЬ ПОШКОДЖЕНОЇ ШКОЛИ
Було два «прильоти». Один десь далі, а цей…

ЯНА ЧЕРНІГІВСЬКА ДИРЕКТОР ГІМНАЗІЇ
Одна ракета – Іскандер.

ТЕТЯНА КАЛАШНИКОВА ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА ШКОЛИ
Двома ракетами була зруйнована наша школа.

НІНА КЛИМЕНКО ДИРЕКТОР ГІМНАЗІЇ
Дві ракети С-300.

Перелічувати, куди та скільки ракет «прилетіло» можна ще довго. Адже за рік війни в місті вже зруйновано близько 150 шкіл. Та зупинити навчальний процес не зможе жодна російська ракета. Учні продовжують доводити, що Харків залишатиметься центром розвитку освіти та науки. Перемоги на престижних конкурсах, олімпіадах, турнірах та змаганнях всеукраїнського й міжнародного рівня – яскравий тому доказ.

НІНА КЛИМЕНКО ДИРЕКТОР ГІМНАЗІЇ
Тобто, це – Харків на висоті. Це школи харківських наших районів.

ЯНА ЧЕРНІГІВСЬКА ДИРЕКТОР ГІМНАЗІЇ
Тому ім’я Харкова лунає далеко за межами нашої країни.

Усі школи планують відновити вже після закінчення війни. Навіть легендарну 134-ту, що стримала окупантів. Її доведеться звести практично з нуля, але дзвінкий дитячий сміх одного дня обов’язково там пролунає знов. Наразі ж всі чекають лише перемоги України. У неї неабияк вірять і учні, і батьки і директори.

ОЛЕКСАНДРА ЗУБ ДИРЕКТОР ГІМНАЗІЇ
Тому що школа без дітей – це просто, як акваріум без риб. Це дуже важко. Переможемо! Мусимо перемогти, навіть питань немає! Заради того варто жити.

ОСТАННІ НОВИНИ