1,2 млн. доз – першу партію вакцину від COVID-19 в Україні очікують в 1 півріччі 2021 році

20.11.2020 12:20   -
Автор:
Україна веде перемовини стосовно закупівлі вакцини проти COVID-19, як тільки вона буде зареєстрована, бо іноземні виробники вже на завершальній стадії досліджень. У МОЗ називають навіть строки можливої поставки – перше півріччя 2021-го. Вже відбулось засідання глобальної ініціативи COVAX, де обговорювали це питання. І до 7 грудня Україна має підписати всі технічні документи щодо отримання вакцини. 
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я України 
 
Перший транш це буде 1,2 млн доз. Зрозуміло, що ця вакцина буде використана для груп ризику, для медичних працівників, окрім того для груп ризику, це люди старші за 65 років, а також ті люди, які мають супутні хронічні захворювання, які викликають ускладнення при перебігу хвороби.  Різні експерти починають говорити про те, що Україна не готова. Це не так. Україна готова. В нас є холодильні установки, які будуть взмозі зберігати вакцину при температурі, якщо таке буде, до мінус 70° і ми готові до будь-якого розвитку подій. 
 
А тим часом коронавірус продовжує уражати українців. За данними МОЗ, майже 14,5 тисяч захворілих за добу і 229 летальних випадіків. Розповсюдження інфекції, зазначють фахівці, може зупинити лише дотримання карантинних правил, і це, кажуть, не просто чиясь примха, а світовий досвід, що дистанція та маски знижують, а іноді навіть унеможливлюють ризик зараження вірусною інфекцією. 
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я України 
 
Виконання правил, які встановлені – це питання самозбереження нас українців, щоби нас не ставало менше, щои ми дійсно перемогли COVID-19 і дуже важливо зараз і виконання саме карантину "вихідного дня". Ми впевнені, ми спираємося на думуку наших епідеміологів. Якщо ми дотримаємося цих правил, ми взмозі будемо зупинити розповсюдження хвороби тими урананними темпами, які є. 
 
Тож найближчий вікенд будуть знову діяти більш жорсткіші карантинні обмеження. До понеділка працюватимуть тільки об'єкти критичної інфраструктури, транспорт, продуктові магазини, аптеки та АЗС. Наразі набуває чинності і закон, яким передбачено штраф 170-255 гривень за відсутність засобів індивідуального захисту, що закривають ніс і рот, під час перебування в громадських приміщеннях та транспорті. Тож вже з 21 листопада правохоронці почнуть карати порушників, виключення складатимуть тільки неповнолітні і люди, які без маски знаходяться на відкритому повітрі.