Волейбол в умовах війни. Харків’яни залишаються серед претендентів на медалі

13.03.2023 11:56   -
Волейбол в умовах війни. Харків’яни - претенденти на медалі
Фото: Професійна волейбольна ліга України

Харківська команда «Юракадемія» вийшла до півфіналу волейбольної Суперліги чемпіонату України. І це при тому, що вже більше року підопічні Сергія Коваленка не мають змоги грати та тренуватися у рідному місті. Про це повідомляє спортивна редакція «Харківських известий».

Нагадаємо, що нинішній чемпіонат України з волейболу серед чоловічих команд Суперліги (до речі, й жіночих теж), через війну з російськими загарбниками, відбувається по незвичній ігровій системі.

Абсолютно всі матчі національного сезону 2022/2023 рр проходять в одному місті, а саме в Чернівцях. Саме тут, ще на початку минулої осені, зібралися кращі волейбольні команди з усієї України. Вони тут і живуть, й тренуються, й грають матчі ЧУ. Волейбольний зал у Чернівцях відповідає всім правилам безпеки під час надзвичайних ситуацій, зокрема тут є укриття, де в разі повітряних тривог можуть розміститися гравці та тренерський персонал команд.

До речі, всі поєдинки регулярного чемпіонату відбулися в заплановані терміни й без переносів на інші дати. Проте були випадки, коли початок матчів затримувався на кілька годин, через повітряні тривоги й загрози ракетних обстрілів з боку російських інтервентів.

В чоловічій Суперлізі виступають вісім команд, в тому числі, й харківська «Юракадемія». На першому етапі кожна команда зіграла по 21 матчу. Після цього, згідно позицій, які займали команди, були сформовані чвертьфінальні пари – перша грала з восьмою, друга з сьомою, третя з шостою і четверта з п’ятою.

«Юракадемія», набравши на першому етапі 28 очок у 21 грі, посідала в таблиці п’яте місце і в чвертьфіналі грала з четвертою командою – «МХП Вінниця-ШВСМ».

Усі чвертьфінальні серії гралися до двох перемог однієї з команди, а найбільш запеклим стало саме харківсько-вінницьке протистояння. Для визначення переможця суперникам довелося зіграти усі три з запланованих матчів.

Перший поєдинок впевнено виграли харків’яни 3:0 (25:21, 25:23, 25:20). У другому – вінницькі волейболісти взяли реванш з рахунком 3:1 (16:25, 25:20, 25:21, 29:27). А в третій грі майстерність та вдача знов були на боці «юристів» – 3:1 (25:23, 25:18, 17:25, 25:17). Найбільшу кількість очок у складі «Юракадемії» у вирішальному третьому матчі набрав діагональний Віктор Шаповал (17), 14 очок приніс команді її капітан Віталій Сухінін і 12 – догравальник Микита Арбузов.

«Цю перемогу ми присвячуємо всім харків’янам. Ми доволі тривалий час не були дома, в рідному місті, але всі наші думки постійно з Харковом. У багатьох наших гравців там залишилися родичі та друзі. Звичайно, нам дуже не вистачає й домашньої підтримки наших вболівальників. Сподіваюсь, що цей результат порадує їх і надасть додаткових сил. Зі свого боку ми будемо робити все, щоби піднятися на п’єдестал нинішнього чемпіонату країни, який триває в умовах війни», – відзначив після переможної чвертьфінальної серії головний тренер «Юракадемії» Сергій Коваленко.


Отже «Юракадемія» продовжує боротьбу за нагороди і тепер в півфіналі ЧУ зустрінеться з командою «Епіцентр-Подоляни» з Городка Хмельницької області. В іншій півфінальній серії зійдуться дніпровський «Прометей» і «Житичі-Полісся» (Житомир).

Також, нагадаємо, що раніше ми повідомляли, як відомий вихованець харківського волейболу Олег Плотницький передав понад чверть мільйона гривень на «бавовну» для окупантів.

ОСТАННІ НОВИНИ