Відправили в аут! Волейбольні збірні росії не допустили до відбору на Олімпіаду-2024

30.10.2022 14:05   -
Волейбольні збірні росії не допустили до відбору на Олімпіаду-2024

Міжнародна федерація волейболу прийняла рішення про недопущення чоловічої та жіночої збірних рф до кваліфікаційного турніру до Олімпійських ігор-2024 у Парижі. Про це повідомляє спортивна редакція Харьковских известий.

Ще з березня волейбольні клуби та збірні росії були відсторонені від участі у всіх міжнародних турнірах через повномасштабну війну проти України. В тому числі, російські провідні волейбольні клуби не виступали цього сезону в єврокубках, а чоловіча збірна росії пропустила головний турнір року – чемпіонат світу.

Втім, у країні-агресорі все ще сподівалися, що їх чоловічу та жіночу волейбольні збірні таки допустять до відбору на найближчі літні Олімпійські ігри-2024 в Парижі. Не дочекалися! Та й не могло бути інакше. Світовий спорт продовжує відмежовуватися від представників росії через розв’язання їхньою країною війни в Україні.

Як повідомила прес-служба Міжнародного Олімпійського комітету, в кваліфікації до Олімпійських ігор змагатимуться команди, які посіли з 1-го по 26 місце у світовому рейтингу, за винятком Франції та росії.


Збірні Франції отримали автоматичне право зіграти на Олімпіаді в Парижі на правах країни-організатора, а збірні рф усунули від участі у відборі до ОІ-2024 згідно рішення Міжнародної федерації волейболу та рекомендацій МОК.


Це лише перша ластівка стосовно олімпійського бану росіян. Проте обов’язково будуть й інші. Нагадаємо, що раніше міністр молоді та спорту України, олімпійський чемпіон Вадим Гутцайт заявляв, що його відомство спільно з національними та міжнародними спортивними федераціями працює над тим, щоби представники росії та білорусі взагалі не були допущені до наступних Олімпійських ігор у всіх видах спорту, які представлені в програмі ОІ-2024.


Що стосується олімпійської кваліфікації з волейболу, то у відбірних турнірах, як вже відзначалося, візьмуть участь топ-24 національні команди згідно з рейтингом Міжнародної федерації волейболу (FIVB) за вересень 2022 року. Серед них чоловіча та жіноча збірні України. У кваліфікації 24 збірні будуть розбиті на три групи з 8 команд. З кожної групи на Олімпіаду зможуть потрапити по дві найкращі збірні.


Учасники чоловічої кваліфікації до Олімпіади-2024: Польща, Італія, Бразилія, США, Японія, Аргентина, Словенія, Іран, Сербія, Куба, Нідерланди, Туреччина, Канада, УКРАЇНА, Німеччина, Мексика, Туніс, Єгипет, Бельгія, Чехія, Болгарія, Фінляндія, Катар, Китай.


Учасники жіночої кваліфікації до Олімпіади-2024: Сербія, Італія, Бразилія, США, Китай, Японія, Туреччина, Домінікана, Польща, Бельгія, Нідерланди, Німеччина, Канада, Таїланд, Болгарія, Пуерто-Ріко, Чехія, Колумбія, Мексика, Аргентина Корея, УКРАЇНА, Словенія, Перу.


Склад відбіркових груп будуть оголошені 19 грудня. Квалікаційнийолімпійський турнір з волейболу відбудеться з 16 по 24 вересня 2023 року для жіночих збірних та з 30 вересня по 8 жовтня 2023 року для чоловічих команд.


Також нагадаємо, що капітан національної збірної України, вихованець харківського волейболу Олег Плотницький цього року зіграє ще на клубному чемпіонаті світі в Бразилії.

До речі, Плотницький з початку повномасштабної війни в Україні, яку розв’язала росія, неодноразово долучався до відправки гуманітарних вантажів із Італії в Україну.